Johan van Boven
Johan van Boven Sport 17 aug 2016

Gouden Ferry en Marit genieten van stroopwafels

Pieter van den Hoogenband, Maarten van der Weijden, Femke Heemskerk, Inge de Bruijn en Ranomi Kromowidjojo hadden hem uitgebreid verteld over de huldigingen in het Holland Heineken House. Ferry Weertman hoorde aan hoe fantastisch het wel niet moest zijn.

,,Zelfs van buitenlanders hoorde ik dat het the place to be was om een feestje te vieren”, aldus de gouden openwaterzwemmer. „Ik had al wat foto’s voorbij zien komen, maar ik wist niet dat er een ritje in de medailletaxi bij hoorde. Ik vroeg me gelijk af hoelang dat dan duurt en wat voor vragen er zouden worden gesteld.”

Knus

Viggo Waas en Peter Heerschop halen tijdens de Olympische Spelen namelijk alle medaillewinnaars op in een fraai Volkswagenbusje om ze dwars door Rio naar het Holland Heineken House te brengen. „Uiteindelijk was het vooral heel erg leuk. Ik zat er samen met Marit Bouwmeester in, dus dat was sowieso lekker knus.”

De zeilster die op dezelfde dag olympisch kampioen in de Laser Radial-klasse werd, had ook geen idee dat ze met een oranje taxi naar het HHH zou worden gebracht. „Ik leefde de afgelopen tijd volledig in mijn eigen bubble, dus ik had er niets van meegekregen. Ook niet van het olympisch dorp, want wij slapen ergens anders. Daar namen we eerst een kijkje, dat was indrukwekkend om te zien. En daarna zat ik gezellig met Ferry in de medailletaxi. Ik heb een beetje om me heen proberen te kijken, maar alles ging zo snel. Alles gebeurt in een roes.”

Wat Bouwmeester zich nog wel goed herinnert is een typisch Nederlandse versnapering die ze van Waas kreeg. „Ik had zo’n ongelooflijke trek. Voor mijn wedstrijd heb ik geluncht en na het behalen van het goud was het te druk om nog iets te kunnen eten. Toen kreeg ik een stroopwafel en daar heb ik enorm van genoten, haha.”

Ook Weertman liet het hem smaken. „Het eten in het olympisch dorp is prima voordat we gaan sporten, maar daarna wil ik iets lekkers. De rij voor de McDonald’s was veel te lang. Ik ga niet een half uur in de rij staan voor een Big Mac. Nu ik olympisch kampioen ben, mag ik gelukkig alles eten wat ik wil. Als ik trek heb in een bord friet dan neem ik dat gewoon. En her kan ik ook gewoon bier drinken. Heerlijk om niet meer op alles te letten omdat de Spelen voorop staan.”

Onwennig

Eenmaal uit de taxi stonden rond de vierduizend fans te wachten om een feestje met de medaillewinnaars te vieren. Weertman: „Ik vind mezelf niet zo’n uitbundig persoon, dat maakte het lastig voor mij toen ik tussen al die juichende mensen door naar het podium liep. Moet ik zwaaien? Moet ik high-fives uitdelen? Moet ik dansen? Het voelde onwennig, maar uiteindelijk ben ik mezelf maar gebleven. Om hier gehuldigd te worden, met die allermooiste medaille om mijn nek, maakt het plaatje helemaal af.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gouden Ferry en Marit genieten van stroopwafels
Sluiten