Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Sport 3 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

‘Schumacher kan communiceren met ogen’

Voormalig Formule 1-coureur Michael Schumacher huilt wanneer hij de stemmen van zijn vrouw en kinderen hoort en communiceert via zijn ogen. Dat stellen althans Italiaanse media op de dag van zijn 46ste verjaardag, zo meldt The Telegraph.

Ongeluk

De zevenmalig Formule 1-kampioen kreeg dertien maanden geleden een ongeluk tijdens het skiën, waardoor hij zes maanden in coma lag. Hij ‘viert’ die verjaardag met zijn vrouw, zoon en dochter in hun huis bij het Meer van Genève. Hij ligt daar sinds hij in september het ziekenhuis verliet. Volgens zijn vrouw Corinna is hij nu in een herstelproces “dat vermoedelijk lange tijd zal duren”.

Emoties

In de Italiaanse media zijn nieuwe details over de progressie zijn herstel verschenen. Volgens Corriere della Serra is Schumacher in staat emoties te tonen via tranen. In de krant staat: ‘Soms rolt er een traan over Michael’s wang. Hij huilt wanneer hij de stemmen van zijn kinderen of vrouw hoort’.

De krant vervolgt: ‘Michael heeft zijn ogen open, maar kijkt vaak in het niets. De laatste tijd is hij in staat bekende gezichten van familieleden te herkennen, maar hij kan niet met hen communiceren. Hij spreekt niet en kan niet onafhankelijk bewegen. Hij reageert op externe stimuli, maar momenteel kan hij een bekende stem alleen beantwoorden door zijn ogen te openen’.

Lees ook: ‘Schumacher herkent familie’

Een verslag in het magazine Autosprint beweert verder dat Schumacher in staat is rechtop te zitten.

Niet bedlegerig

Alberto Sabbatini stelt dat de krant de informatie heeft van “degenen die hem kennen en zien”. “Het goede nieuws is dat Michael niet bedlegerig is. Wanneer hij geen fysieke therapie ondergaat om spieratrofie te voorkomen, zit hij in een stoel voor het raam van zijn villa. Van daar heeft hij aan de ene kant zicht op de besneeuwde toppen van de Zwitserse Alpen, en aan de andere kant op de oever van het Meer van Genève.”

 

Schumacher liep bij het ongeluk ernstige verwondingen aan het hoofd op bij de Franse badplaats Meribel. Hij onderging twee hersenoperaties in een ziekenhuis in Grenoble, voor hij juni vorig jaar naar een ziekenhuis in Lausanne werd gebracht.

Een chirurg die Schumacher behandelde, zei in oktober nog dat de Duitser jaren nodig had om volledig te herstellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.