Betekenis woord âmolâ veranderd door Wie is de Mol?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.metronieuws.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F12%2FWie-is-de-Mol-groep-2025.jpg)
Welke associaties mensen maken bij een bepaald woord, kan door de jaren heen veranderen. Denk bijvoorbeeld aan het woord mol. Denk je dan aan het diertje? Of aan Wie is de Mol?. Volgens hoofdredacteur Ton den Boon van woordenboek Van Dale is de betekenis van het woord mol namelijk de afgelopen kwart eeuw veranderd door het spelprogramma.
Naast de betekenis infiltrant betekent een âmolâ nu ook iemand die de boel saboteert. Deze betekenis wordt ook toegevoegd aan de omschrijving van het woord in de Van Dale, bevestigt Den Boon in het NPO Radio 5-programma Volgspot.
Wie is de Mol?
In Wie is de Mol? moet een groep kandidaten opdrachten uitvoeren om geld te verdienen. Een van hen moet de boel echter saboteren. Het spel is vanaf 1999 op de Nederlandse televisie te zien.
âMol heeft naast infiltrant ook het woord saboteur gekregenâ, aldus Den Boon. De werkwoordsvariant is overigens nog minder ingeburgerd. âDe term âmollenâ als saboteren komt wel regelmatig voor, maar meestal in verband met de serie zelfâ, legt de hoofdredacteur uit. âMaar misschien moeten we dan eerst nog 25 seizoenen erbij krijgen.â
Molloten
Den Boon constateert wel dat het woord âmolâ in de media âvooral in de eerste maanden van het jaar wordt gebruikt, als het programma wordt uitgezondenâ. Het woord âmollotenâ, dat wordt gebruikt voor fans van het programma, werd eerder wel al aan het woordenboek toegevoegd.
âFans willen het vast niet horenâ, aldus de hoofdredacteur. âMaar als het programma in de toekomst ooit van de buis verdwijnt, dan verdwijnt dat woord sneller dan we nu kunnen vermoeden. Binnen twee, drie jaar zal het woord wegkwijnen.â
Sowieso vindt Den Boon dat Wie is de Mol? âvoor een programma dat 25 seizoenen te zien was nog niet heel veel heeft opgeleverd qua taalâ. Wel is de term ârood schermâ meer ingeburgerd onder invloed van het AVROTROS-programma.