Pim Pauwels
Pim Pauwels Opvallend 22 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

‘Ik ben weggestuurd uit een sportschool omdat ik zou staren naar een vrouw’, onthult blinde sporter

Een blinde man heeft onthuld hoe hij de sportschool is uitgezet, omdat hij zou ‘staren’ naar een vrouw terwijl zij haar oefeningen deed. „Waarom blijf je naar me staren? Stop! Doe niet zo eng”, zei ze tegen hem, al wist hij in eerste instantie niet dat ze die woorden aan hem richtte. „Ik dacht nog: welke idioot kijkt naar deze vrouw waardoor ze zich zo ongemakkelijk voelt?”

Toby Addison, de 21-jarige blinde TikTokker die op dat platform zijn honderdduizenden volgers toont hoe hij met zijn visuele beperking leeft, deelt in een interview op YouTube de bijzondere gymervaring. Volgens hem past het incident in een cultuur waarin sommige mensen ‘sportschoolgriezels’ op heterdaad op het bespieden willen betrappen.

Maar zo’n sportschoolgriezel is hij zelf allerminst, zegt hij. Toen de fanatieke voetballer en sportschoolbezoeker, die sinds zijn 16e volledig blind werd, werd aangesproken door de dame in kwestie, vroeg zij hem ‘of hij van het uitzicht genoot’. Hij vertelde haar nog dat hij niet kan zien en daarom zijn wandelstok bij zich had. Maar die uitleg mocht niet baten. De vrouw stapte al snel op de manager van de sportschool af. Die vertelde de blinde sporter dat hij de gym moest verlaten.

‘Ze zeiden dat mensen zich door mij oncomfortabel voelden’

„Vaak weet ik niet waar ik naar kijk”, legt hij uit. Maar dat kan hem dus ook in moeilijkheden brengen, vertelt de jonge Brit in de Happy Hour Podcast. „Ik deed gewoon mijn oefeningen, zoals iedereen in de sportschool. Wanneer ik me concentreer, ben ik minder bezig met mijn ogen. Die staren dan in de verte, maar in dit geval helaas precies in de richting van een vrouw, die misschien wat oefeningen deed waarin ze zich in een wat ongemakkelijke positie bevond.”

De vrouw stapte op hem af en confronteerde hem met zijn staargedrag. Toby probeerde de situatie nog uit te leggen en wees haar op zijn wandelstok. „Maar ze moest er niets van hebben. Ze liep af op een medewerker en die vertelde dat ik weg moest. Ze zeiden dat ze het niet konden hebben dat er mensen door mijn gedrag zich oncomfortabel voelden.”

Hij is nooit meer teruggegaan naar de sportschool. In een eerdere video op zijn TikTok deelde hij het verhaal ook al eens. „Klaag ze aan, klaag ze aan”, zeiden veel volgers tegen hem. Dat heeft hij niet gedaan en gaat hij ook niet doen. „Het is niet iets Brits om iemand gelijk aan te klagen. Maar ik zou denk ik wel een goede kans maken. Zelfs advocaten benaderden me en zeiden dat ze me wilden vertegenwoordigen.”

Volgens blinde man is er ‘een cultuur om sportschoolgriezels te betrappen’

Toch blijft de vraag hangen waarom zowel de vrouw als de sportschoolmedewerkers hem niet geloofden toen hij zijn wandelstok liet zien. De blinde, sportende TikTokker denkt dat het te maken heeft met de cultuur waarin sommige vrouwen die zich bekeken voelen in de sportschool, dit soort ‘starende engerds’ aan de schandpaal willen nagelen.

„Misschien dachten ze dat het een soort vermomming was, zodat ik ongegeneerd naar andere vrouwen kon kijken?” Een van de podcasthosts begrijpt er niets van. „Als jij een viezerik zou zijn en het zo uitgedacht zou hebben met een wandelstok, dan zou je echt de meest toegewijde viezerik ooit zijn.”

Blinde man liep deuk in zelfvertrouwen op: ‘Deed me voelen alsof ik anders was’

Hij vertelt dat hij door het incident, dat overigens al een paar jaar geleden is gebeurd, een deuk in zijn zelfvertrouwen heeft opgelopen. „Het was grof. Het deed me voelen alsof ik anders was, dat blind zijn een probleem is en problemen veroorzaakt.”

In een TikTok-video op zijn kanaal zegt de de blinde sporter te begrijpen waarom de vrouw hem aansprak. Want staargedrag van mannen richting vrouwen kan inderdaad knap vervelend zijn, erkent hij.

„Het is zo triest dat sommige vrouwen zich ongemakkelijk of angstig voelen in de sportschool vanwege een klein percentage mensen dat zich ongepast heeft gedragen.” „Maar”, voegt hij eraan toe, „het is ook heel triest dat het bewustzijn rond handicaps op dit moment gewoon niet goed genoeg is. Als je die twee zaken combineert, is de kans groter dat situaties zoals ik heb beschreven zich voordoen.”

@blindtobes

The thought of these situations make me pretty nervous 😬 #blindtok #blind #disabled #disabledtok #retinitispigmentosa #accessibility #fyp #visuallyimpaired #gym #gymtok #fitness #joeyswoll #awareness #bodybuilding @Joey Swoll

♬ Storytelling – Adriel

Man krijgt vliegverbod van 10 jaar vanwege zijn naam

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.