Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Entertainment 22 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Biografie over Maarten van Rossem in de maak: ‘Staat bekend als nationale zeiksnor, spaart ook zichzelf niet’

Maarten van Rossem, de man van altijd een mening, de man van mopperen en de man van geschiedenis, krijgt een biografie. Althans: krijgt? Laurens Bluekens, die voor Metro maandelijks een opiniepanel schrijft, kwam met het idee en heeft de taak op zich genomen om het boek te schrijven. De Amerikakenner en historicus wordt dit jaar namelijk 80 en welk moment is er dan beter om een boek over hem te schrijven? We spreken met Bluekens over hoe dit idee tot hem kwam en over het boek: wat over Maarten zal de lezers verrassen?

Veel mensen zullen Van Rossem kennen van bijvoorbeeld zijn commentaar tijdens De Slimste Mens, van zijn podcast of zijn eigen blad Maarten!. Maar er zijn ook veel dingen die we níet van hem weten. Dat moet uit het boek Van Rossem, dat eind september uitkomt, blijken. „Heel veel is natuurlijk al wel bekend over hem, ook allerlei persoonlijke details”, vertelt Bluekens ons. „Bijvoorbeeld dat hij ook gewoon een lieve opa is voor zijn kleinkinderen, dat hij zijn vrouw Winnie heeft leren kennen op een Sinterklaasfeestje van het Utrechtsch Studenten Corps en dat hij graag allerlei dingen nadoet: van zombies tot Joe Biden.”

„Dat soort zaken komen ook aan bod, maar het is bovenal een boek waarin Maarten reflecteert op zijn eigen rol de afgelopen veertig jaar in de media”, zegt de auteur van de biografie van Maarten van Rossem. „Op dat vlak weten veel mensen waarschijnlijk niet dat hij met zijn eerste televisierelletje – in 1989, toen hij de vrouw van Ronald Reagan live op televisie een ‘raar vogeltje’ noemde – op de voorpagina van De Telegraaf belandde. En niet in positieve zin, natuurlijk.”

Biografie over Maarten van Rossem: ‘Spaart anderen niet, maar is ook kritisch op zichzelf’

De in 1943 geboren historicus is al decennialang niet meer weg te denken uit de media. Hij heeft overal een mening over en, laten we het niet ontkennen, veel mensen ook over hem. Een mopperpot, zullen sommigen hem vinden, anderen zelfs een chagrijn. Maar klopt dat allemaal wel? In gesprek met auteur Laurens Bluekens kijkt Van Rossem terug op zijn mediacarrière, wat vindt hij er achteraf gezien allemaal van? En klopt het, dat hij soms, volgens sommige mensen, een typetje speelt? Voor Metro gaf hij al zijn mening over bijvoorbeeld Extinction Rebellion, het koningshuis en ‘een jubelton voor alle 25-jarigen’.

Van Rossem (ondertitel Het onwaarschijnlijke succes van mediapersoonlijkheid Maarten van Rossem) moet Van Rossems ‘meest openhartige karakterschets’ tot nu toe worden. Bluekens: „Ik wil meteen een misverstand uit de wereld helpen: het is niet zo dat Maarten nou zo graag een biografisch boekje over zichzelf wilde hebben. Het idee voor dit boek komt uit mijn koker en ik heb het geluk dat Maarten mee wil werken. Verder spreekt denk ik wel voor zich waarom ik graag een boek over Maarten wilde schrijven: Maarten is een onmiskenbaar mediafenomeen – al wordt hij niet graag zo genoemd – en dat is best wel knap voor een historicus. Dat interesseert mij en het boek is mijn poging om mediafenomeen Maarten van Rossem te duiden. Daarnaast leek Maartens 80ste levensjaar mij een goed moment om met dit boek te komen.”

Zo’n biografie komt niet 1, 2, 3 tot stand en Bluekens heeft Van Rossem dan ook „een uur of dertig” geïnterviewd. „Ik denk dat de mate van Maartens zelfreflectie nog weleens kan gaan verrassen”, doet hij uit de doeken. „Maarten spaart anderen niet, maar is ook kritisch op zichzelf. Hij probeert het niet mooier te maken dan het is.”

Maarten van Rossem biografie, laurens bluekens, boek (1)

Laurens Bluekens schrijft Van Rossem

Bluekens is sinds september 2021 verbonden aan Metro en heeft met zijn opiniepanels al menig expert aan de tand gevoeld. Van Rossem is regelmatig één van de hoofdpersonen en trapte de panelserie af met de stelling ‘alleen gevaccineerden mogen straks weer terug naar kantoor‘. Bluekens is ook werkzaam voor onder meer VPRO, Historisch Nieuwsblad en HP/De Tijd, en zijn werk is hier te vinden. De panels die hij maakt voor Metro zijn hier te vinden.

Hij werkte al samen met Van Rossem voor zijn blad Maarten! en vraagt hem veelvuldig zijn mening voor de Metro-panels.

„Ik werk inmiddels een jaar of acht samen met Maarten in de media, in verschillende rollen. De samenwerking met hem is vooral heel plezierig en nooit saai. In de persoonlijke omgang – al bellen we eigenlijk vooral, in levenden lijve zien we elkaar niet zo vaak – ervaar ik Maarten als warme, erudiete en interessante gesprekspartner. Zeker dat eerste staat natuurlijk haaks op hoe hij bekend is komen te staan: als de nationale zeiksnor.”

Van Rossem verschijnt eind september. Het boek is al wel te pre-orderen, dat kan hier.

Maarten van Rossem biografie, laurens bluekens, boek (1)

Maarten van Rossem over De slimste mens: ‘Er deed een ontzettende eikel mee’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.