Erik Jonk
Erik Jonk Opvallend 22 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Wat hebben donuts en de TT Assen met elkaar te maken? Een wereldrecord…

Het grootste motorsport evenement van Nederland staat weer voor de deur en dat is de TT Assen natuurlijk, van morgen tot en met – het hoogtepunt – de grote wedstrijden op zondag. Dit jaar spelen echter donuts ook een hoofdrol… „Die zoete en voor velen smakelijke traktatie?”, horen we je al vragen. Ja die.

De een vindt het veel te zoet, de ander kun je er voor wakker maken: donuts. We vinden het de gewoonste zaak van de wereld natuurlijk, dat die deegklont in de winkels ligt. Maar hoe zit die combinatie dan van donuts en de TT Assen, dat enorme motorsportevent dat de liefhebbers van geronk, geraas en snelheid in ons land al een eeuw bezighoudt en jaarlijks naar Drenthe laat trekken.

Wereldrecord donuts uitdaging van Ziggo

De echte kunstenaars op een motor kunnen supersnelle rondjes draaien zonder vooruit te rijden, de stuntmannen zogezegd. Met een beetje fantasie zie je uiteindelijk een afbeelding van een donut op het asfalt ontstaan. Weet je wat, dacht Ziggo Sport? Donuts en motoren, daar kunnen we wat mee.

Ziggo Sport is drie dagen lang bij de TT Assen aanwezig voor de wedstrijden (alles live), maar ook een reeks aan voor- en nabeschouwingen. Om alvast in de stemming te komen, daagde de sportzender de Britse motorcoureur Mark Van Driel uit om flink warm te draaien voor de TT. Het resultaat: een verbroken wereldrecord donuts draaien. Dat heeft verder helemaal geen nut natuurlijk, maar vermakelijk is het op z’n minst.

27 donuts in één minuut

Het idee van Ziggo: hoe kan je Nederland beter laten warmdraaien voor de TT Assen, dan letterlijk warm te draaien voor het evenement? Daarvoor werd de man benaderd die het wereldrecordhouder ‘meeste donuts draaien binnen één minuut’, al in zijn bezit heeft. Mark van Driel mocht de motorsportliefhebbers warmdraaien, maar dan op een opvallende manier. Een autofabrikant kwam vorig jaar ook al met iets opmerkelijks over donuts, maar dat is een ander verhaal.

De wereldrecordpoging gebeurde op een volgens Ziggo ‘iconische plek’ naast het TT Circuit, tussen de Madijk Tribune en de TT World Tribune. Hier wist de regerend recordhouder 27 donuts te draaien. Dat was er precies één meer dan zijn vorige wereldrecord.

TT Assen live op Ziggo Sport

Motorgekken opgelet: het is de tweede keer dat Ziggo Sport de TT Assen in zijn geheel live uitzendt. Met de donuts-stunt vraagt de sportzender alvast aandacht voor het sportieve programma van de TT en de deelname van Nederlandse coureurs. Dat zijn komend weekend Zonta van den Goorbergh en Bo Bendsneyder in de Moto2 en Collin Veijer in de Moto3. Er is een uitgebreide programmering met het Ziggo Sport Race Café op locatie. En dat allemaal op kanaal 14 & Select.

Voor het eerst vindt op zaterdag de MotoGP Sprint plaats op het circuit. De spectaculaire race over verkorte afstand is de nieuwste toevoeging aan de raceweekenden en doet nu ook voor het eerst zijn intrede op de Cathedral of Speed.

Ziggo Sport vind je op kanaal 14 en Select. Het volledige uitzendschema van de TT Assen vind je hier.

Biografie over Maarten van Rossem in de maak: ‘Staat bekend als nationale zeiksnor, spaart ook zichzelf niet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.