Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Opvallend 28 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Orka’s laten boten zinken in Straat van Gibraltar, sinds 2020 al honderden aanvallen

Het gebeurde sinds 2020 al honderden keren: orka’s die om mysterieuze redenen boten aanvallen in de Straat van Gibraltar. De opmerkelijke reeks aanvallen lijkt ooit te zijn begonnen bij één getraumatiseerde orka met de naam White Gladis. Onderzoekers vermoeden dat andere orka’s het wraakzuchtige gedrag kopiëren. Vooral zeilboten lijken doelwit.

Ook deze week was het raak. Een groep orka’s viel opnieuw zeiljachten aan in de Straat van Gibraltar. Ze kregen het zelfs voor elkaar om een boot te laten zinken. Volgens de zeilster, de Britse April Boyes, leek het ‘alsof de orka’s de boot uit elkaar wilden scheuren’. Een uur lang beukten de orka’s op haar boot in, tot die uiteindelijk tot zinken werd gebracht, aldus Boyes tegenover The Sun. Boyes en haar drie bemanningsleden konden met een reddingsboot in veiligheid worden gebracht.

Orka’s sloegen deze maand al twee keer eerder toe

Eerder deze maand was het ook al twee keer raak. Begin mei was de boot van de Britse Greg Blackburn doelwit. Toen hij in zwaar weer terechtkwam, voelde hij opeens een harde klap. „We wisten het meteen: er zit iets onder de boot. En toen zagen we de orka’s”, zegt hij tegen 9News. Volgens Blackburn waren het in eerste instantie twee orka’s die de aanval inzetten, maar al snel kregen ze hulp van vier anderen. De boot van Blackburn zonk niet, maar raakte wel flink beschadigd.

Enkele dagen later was een Zwitserse zeilboot doelwit. De boot, genaamd ‘Champagne’, werd aangevallen door drie orka’s. Zij ramden zo hard tegen de boot dat er een groot gat ontstond. De opvarenden konden gered worden, maar de zeilboot zonk. Volgens de kapitein waren er twee kleinere orka’s die de techniek van de grotere observeerden en vervolgens kopieerden.

Aanvallen komen steeds frequenter voor

Volgens een onderzoek dat in het wetenschappelijke tijdschrift Marine Mammal Science verscheen, zijn er sinds 2020 meer dan 250 aanvallen geweest. Allemaal vonden ze plaats tussen Galicië en de Straat van Gibraltar. Volgens de onderzoekers komen de aanvallen steeds frequenter voor en is het telkens dezelfde groep orka’s. De onderzoekers denken dat de dieren het gedrag hebben overgenomen van één orka met de naam White Gladis, die ooit een traumatische botsing met een boot had. Ook is er een patroon te herkennen: de orka’s naderen de boten van achteren en raken het roer. Wanneer ze de boot hebben gestopt, verliezen ze interesse.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.