Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Orkapopulatie op plekken bedreigd door gif

Er bestaat een kans dat er over een paar decennia geen orkapopulaties meer zijn op bepaalde plekken. Een groot deel van de populaties wordt bedreigd door giftige polychloorbifenylen (pcb’s). Dat schrijft een onderzoeksteam in het wetenschappelijke blad Science.

Verboden

Al binnen enkele decennia dreigen populaties rondom Brazilië, Gibraltar en de Canarische eilanden te verdwijnen. Dat komt omdat pcb’s vorige eeuw veel zijn gebruikt in olie, plastic, koelvloeistof en lijm. Pcb’s zijn moeilijk afbreekbaar en komen uiteindeljk terecht in de zee. Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw zijn de stoffen dan ook verboden in veel landen.

Pcb’s hebben vooral invloed op de lever en de hormoonhuishouding. Door dat laatste kan de vruchtbaarheid worden aangetast. Hoewel de pcb’s sinds 2001 niet meer worden gebruikt in 152 landen, zijn ze nog aanwezig in het milieu. De stoffen zijn moeilijk afbreekbaar, vooral in water.

Voedselketen

Orka’s krijgen de hoogste concentraties pcb’s binnen. Dit komt omdat ze in de top van de voedselketen staan. De stof hoopt zich op in vetweefsel van vissen, die gegeten worden door orka’s. Wetenschappers vonden pcb-waarden van 1300 milligram per kilo bij 351 orka’s. Vijftig milligram per kilo kan al genoeg zijn om de vruchtbaarheid en het immuunsysteem van de dieren te schaden.

In de gebieden die werden genoemd, zijn nog amper pasgeboren orka’s te vinden. De onderzoekers verwachten over dertig tot veertig jaar helemaal geen orka’s meer te zien in het gebied.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Orkapopulatie op plekken bedreigd door gif
Sluiten