Thom Voogt
Thom Voogt Opvallend 22 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

380 nieuwe dieren en planten ontdekt, waaronder giftige slang en agressieve hagedis

Voor sommigen is de natuur beangstigend en voor de ander is het alleen maar wonderschoon. Hoe dan ook, er bestaan blijkbaar flink meer dieren en planten dan we eerst dachten. In Zuid-Oost Azië hebben onderzoekers in 2021 en 2022 honderden nieuwe soorten ontdekt. Dat blijkt uit een rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) dat vandaag is verschenen.

Onlangs was er nog meer bijzonder dierennieuws. Toen vierde de oudste hond ter wereld zijn verjaardag. Bobi mocht maar liefst 31 kaarsjes uitblazen.

Bijzondere vondsten

Het gaat om in totaal 46 reptielen, 19 vissen, 24 amfibieën en maar liefst 290 planten. En dat dus alleen maar binnen een bepaald gebied van onze wereld, Zuid-Oost Azië. Het stroomgebied van de rivier Mekeong om precies te zijn.

Tussen de recent ontdekte dieren zit onder meer een hagedis met een blauwe kuif, waarvan de mannetjes snel territoriaal zijn en agressief hun eieren beschermen. Deze werd in Cambodja gevonden. Ook de vondst van een kikker in Vietnam die eruitziet als mos vinden de wetenschappers uniek. Het land is volgens Duitse onderzoeker Thomas Ziegler een „hotspot voor biodiversiteit.” Veel van de amfibieën die daar worden gevonden komen alleen op een plek in Vietnam voor, „waardoor ze bijzonder kwetsbaar zijn voor uitsterven.”

Extreem giftige slang

In Myanmar en China werd ook een „zeer gevaarlijke” slang gevonden die extreem giftig is. Deze is vervolgens vernoemd naar de Chinese Slangenkoningin Bai Suzhen.

Toch betekent de ontdekking ook goed nieuws. De wetenschappers denken dat de ontdekking van de slang en het onderzoek naar haar gif kan helpen mensenlevens te redden als iemand gebeten wordt. In een rapport waarin het Wereld Natuur Fonds (WWF) alle ontdekkingen heeft samengevoegd, legt een van de onderzoekers uit dat deze soort slang vaak ‘s nachts op zoek gaat naar eten in huizen. „Vaak worden mensen in hun slaap gebeten als ze de slang per ongeluk aanraken.”

Vooral meer planten

Verschillende nieuwe dieren dus, maar het merendeel van de 380 ontdekkingen (290 namelijk) zijn planten. Daaronder valt ook een mini-orchidee uit Laos die eruitziet als de roze Mahna Mahna van de Muppets en een nieuwe gembersoort in Thailand.

Waarom Albanië een land is waarnaar iedereen opeens op vakantie wil gaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
380 nieuwe dieren en planten ontdekt, waaronder giftige slang en agressieve hagedis
Sluiten