Iza de Bruin
Iza de Bruin Opvallend 24 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Weer actie milieu-activisten: na soep op Van Gogh nu taart op koning Charles

Het lijkt haast een trend te worden onder de activisten: etenswaren verspillen. Zo gooide de groep Animal Rebellion pakken melk leeg in verschillende supermarkten en gooiden activisten van Just Stop Oil soep en aardappelpuree over bekende werken van Monet en Van Gogh. De actievoerders zitten zeker niet stil, want vandaag was het weer raak: het wassenbeeld van koning Charles werd in Madame Tussauds in Londen bekogeld met taart.

De video is helemaal viraal gegaan, wat voor Just Stop Oil gunstig is omdat er zo meer aandacht naar de groep gaat.

‘A piece of cake’

Te zien is hoe de 20-jarige Eilidh McFadden en de 29-jarige Tom Johnson, getooid in een shirt met daarop de tekst Just Stop Oil, een chocoladetaart in het gezicht van de koning smeren. De groep wil dat de Britse regering alle nieuwe olie- en gasvergunningen stopzet.

De twintigers zeggen: „We zijn hier om bescherming van onze vrijheid en rechten te vragen, want we willen deze mooie, groene aarde beschermen, die van ons allemaal is.” Ze verwijzen ook naar een uitspraak die koningin Elizabeth vorig jaar deed: „De tijd voor woorden is voorbij, het is inmiddels tijd voor actie.”

In een verklaring zei Just Stop Oil: „De wetenschap is duidelijk, de eis is simpel: stop gewoon met het gebruik van nieuwe olie en gas. It’s a piece of cake.”

Zaal met koning Charles gesloten

Voor het taartincident zijn vier mensen opgepakt. In totaal zijn er sinds begin oktober bijna zeshonderd demonstranten van Just Stop Oil gearresteerd.

Inmiddels is de koninklijke zaal ook tijdelijk gesloten. Het wassenbeeldenmuseum zelf blijft wel gewoon open voor publiek, maar dus alleen is de zaal waar de beelden van koning Charles, koningin-gemalin Camilla, prins William en prinses Catherine en de vorige maand overleden koningin Elizabeth staan niet toegankelijk. Hoe lang dit deel van Madame Tussauds gesloten blijft, is niet bekend.

Nederlandse honden speuren in Nepal naar pandastropers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Weer actie milieu-activisten: na soep op Van Gogh nu taart op koning Charles
Sluiten