Mirthe Diemel
Mirthe Diemel Geld & Carrière 3 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

De Spaarrekening van Charlotte: ‘Al mijn spaargeld gaat momenteel op aan mijn advocaat van 200 euro per uur’

Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Dat vragen we iedere week aan een andere Nederlander. Want hoewel we steeds meer praten over geld, hebben we het nooit over hoeveel we precies verdienen en sparen. Deze week: de 44-jarige Charlotte, die er twee jaar geleden door een scheiding financieel alleen voor kwam te staan – en haar drie kinderen alleen opvoedt.

Beroep: Grafisch ontwerper
Netto-inkomen: 3750 euro
Woonsituatie: Alleenstaand met drie kinderen (9, 12 en 15)

De Spaarrekening van Charlotte

Vertel, hoeveel staat er op je spaarrekening?

„15.375,50 euro, maar dat bedrag slinkt rap.”

Hoeveel spaar je normaal gesproken per maand?

„Net hoeveel uitkomt. Ik werk als freelancer met losse opdrachten, dus mijn inkomen fluctueert. De ene maand komt er tweeduizend euro binnen, de andere maand vijfduizend. Nu heb ik een medische tegenslag, waardoor er een paar weken helemaal niets binnenkomt. Een zure appel, want ik heb geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ik houd een vaste buffer aan op mijn betaalrekening, waar al mijn vaste lasten plus boodschappen en uitjes vanaf gaan. Alles wat overblijft, boek ik over naar mijn spaarrekening. Die mag van mij geen saldo onder de zevenduizend euro bevatten, anders zijn we de pineut als de auto het begeeft, of ik onverhoopt weer tijdelijk uitval op mijn werk.”

Haal je weleens geld van je spaarrekening?

„Alleen wanneer ik een maand écht niet rond kom. Of als er calamiteiten zijn. Zoals nu: naast mijn medische tegenslag heeft mijn ex-man heeft een rechtszaak tegen me aangespannen waarin hij officieel onder zijn zorgplicht voor de kinderen wil uitkomen. Het vaderschap past niet meer in zijn leven, zegt hij; zijn onderneming vergt te veel tijd. Het uurtarief van mijn advocaat is helaas een stuk hoger dan het bedrag dat ik per uur verdien.”

Vind je van jezelf dat je goed met geld kunt omgaan?

„Totaal niet. Ik spring er pas een beetje verantwoord mee om sinds ik alleen voor de dagelijkse én financiële zorg van mijn kinderen kwam te staan. Hun vader onttrok zich na onze scheiding, twee jaar geleden, volledig aan hun levens. Zijn kinderalimentatieverplichting is tot op de dag van vandaag een strijd. Tijdens ons huwelijk leidden we als fulltime tweeverdieners een financieel zorgeloos en zelfs luxe leven. Ik kocht in een weekend gerust voor zestig euro aan tijdschriften en we gingen wekelijks uit eten. Dat ik het nu in een dure vrijesectorwoning desondanks volledig red op eigen kracht, voelt als vrijheid – zelfs al moet ik er veel voor inleveren. Maar luxe interesseert me niets, met mijn kinderen en mijn vrienden heb ik alle rijkdom die ik nodig heb.”

Is er iets waar je toch meer geld aan uitgeeft dan je zou willen?

„Die advocaat, dus. Al is ze fantastisch en ze is het dubbel en dwars waard. Door corona was mijn kostbaarste hobby, veel en lekker uit eten en borrelen met vriendinnen, een tijd lang onmogelijk. Sinds alles weer open is, hebben we de draad niet echt opgepakt. Deels uit financiële noodzaak aan mijn kant, maar ook doordat we ontdekten dat we samen wandelen óók heel leuk vinden. Eén van mijn vriendinnen heeft het vogel spotten ontdekt. We lachten haar vierkant uit, tot we een dag meegingen – oké, wel met een fles wijn – en nu zijn we allemaal om. Hun mannen noemen ons nerds. Moeten zij zeggen, met hun wielrenfietsen.”

Wat zou je nog aan je financiële situatie willen veranderen?

„Ik realiseer me dat ik het goed heb in vergelijking met veel andere gezinnen. Toch zou ik heel wat geven voor de mogelijkheid om een huis te kunnen kopen, in plaats van noodgedwongen peperduur te huren. Maar helaas is ook de echtelijke woning waarin mijn ex huist onderwerp van strijd, ik zit vooralsnog gevangen in een hypotheekakte. Ik probeer me er niet te druk om te maken. Momenteel is het hoe dan ook onmogelijk om een huis te kopen, zeker als alleenstaande zonder een jubelton of andere zak geld.”

Wat is je beste financiële tip?

„Zorg dat je in een relatie altijd net zo op de hoogte bent van de financiën als je partner, en zorg dat je financieel nooit afhankelijk van je partner bent. Ik heb mijn ex te goeder trouw zestien jaar lang alles laten regelen – en wegsluizen – buiten mijn zicht. Dom en naïef, want nu zit ik op de blaren.”

Alle artikelen uit deze reeks vind je hierAndere handige artikelen over geld & carrière vind je hier.

De Spaarrekening van Milou: ‘Onze vakantie naar Amerika kost 12.000 euro’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.