Julia Osendarp
Julia Osendarp Opvallend 19 aug 2022
Leestijd: 5 minuten

18 adembenemende natuurfoto’s precies op het juiste moment

Dat moeder natuur vol met wonderlijk dieren en landschappen zit, dat wisten we best. Maar leg het dierenrijk of bijzondere natuurfenomenen maar eens op het juiste moment vast. De winnaars van een natuurfoto-wedstrijd, kregen het voor elkaar. En dat levert 18 adembenemende plaatjes op.

De Nature TTL Photographer of the Year 2022 is een fotocompetitie voor natuurfotografen van over de hele wereld. Dit jaar stuurden 8.000 fotografen hun werk in om in een van de categorieën er met de winst vandoor te gaan. Deelnemers konden een foto insturen voor de categorieën dierengedrag, verborgen camera, landschappen, kleine wereld, nachtelijke hemel, onderwater, stadsleven, onder de 16 en wildportretten. En we delen graag de winnaars en tweede plekken met je, want door deze foto’s realiseer je je hoe mooi de natuur kan zijn. Mocht je een liefhebber zijn van dieren- en natuurfoto’s, werp dan ook eens een blik op deze meest hilarische wilde dierenfoto’s. 

Mooiste 18 natuurfoto’s van 2022

Wild portretten

‘I see you’ – winnaar © Tomasz Szpila / Nature TTL

In de categorie voor portretten uit het wilde dierenrijk won deze foto van een indringende leeuwenkop. Volgens de Poolse fotograaf is de blik van een gigantische leeuw zo imponerend dat hij zelf eventjes vergat dat hij op veilige afstand in een auto zat. De leeuw zat met zijn soortgenoten te genieten van een buffel. Op de tweede plek eindigde deze vos die recht in de lens van de fotograaf kijkt in de bergen van Zwitserland.

‘A moment of wilderness’ – Tweede plaats © Matt Engelmann / Nature TTL

Dierengedrag

‘A cat and it’s prize’ – Winnaar categorie en ultieme winnaar. © Dennis Stogsdill / Nature TTL

Deze doorweekte katachtige loopt als een trotse overwinnaar met zijn prooi door het landschap van Tanzania. De jachtfoto op een flamingo won naast de eerste prijs in de categorie ‘dierengedrag’ ook de prijs voor beste foto van de hele competitie. Volgens de jury laat deze foto zien hoe rauw de natuur kan zijn. Op de tweede plaats eindigde de onderstaande foto van de stof proestende olifant, evenals op de vlaktes van Tanzania. De fotograaf spotte het dier vanuit een jeep.

‘African elephant puffing dust’ – Tweede plek © Michael Snedic/ Nature TTL

Verborgen Camera

‘Ice bear’ – Winnaar © Geoffrey Reynaud / Nature TTL

Deze beer trotseerde de sneeuw tijdens de koudste dagen in Canada. De fotograaf legde een heuse ‘ijsbeer’ vast met zijn verborgen camera en daarvoor werd hij bekroond met de eerste prijs. Op de tweede plek eindigde dit sneeuwluipaard in India dat tijdens zijn reis de omgeving observeert.

‘Top of the world’ – Tweede plek © Sascha Fonseca / Nature TTL

Onderwater

‘Sunset Ray ‘ – Winnaar © Andy Schmid / Nature TTL

De winnende fotograaf in de categorie ‘onderwater’ legde dit zeedier vast tijdens het duiken op de Malediven en dat leverde een magisch plaatje op. Op de twee plek eindigde de onderstaande vis die met eitjes in zijn bek op de foto staat. De mannetjes van deze vissoort vangen de eitjes van hun vrouwtje op in hun mond en beschermen zo hun kroost.

‘Caviar’ – Tweede plek © Talia Greis/ Nature TTL

Dieren en landschappen laten kracht moeder natuur zien

Nachtelijke hemel

‘The top of Australia’ – Winnaar © Josselin Cornou/ Nature TTL

De winnaar van deze categorie is een foto van het hoogste punt in Australië. Het is tegelijkertijd een van de beste plekken om de melkweg te kunnen bewonderen. Op de tweede plek eindigde dit groene fenomeen in IJsland. Want fotografeer maar eens het noorderlicht, een regenboog en de indrukwekkende IJslandse natuur tegelijkertijd.

‘The astonishing’ – Tweede plek © Mauro Tronto / Nature TTL

Kleine wereld

‘The journey of the moth’ – Winnaar © Tibor Litauszki/ Nature TTL

De bovenstaande foto lijkt haast een plaatje uit een sprookje. De fotograaf kreeg het voor elkaar om tijdens de schemering het beestje vast te leggen in Hongarije. Op de tweede plek eindigde deze andere mot in Engeland, bedekt met de pollen van een boterbloem.

‘Pretty in Pollen’ – Tweede plek © Tim Crabb / Nature TTL

Landschappen

‘Nature fights back’ – Winnaar © Bertus Hanekom / Nature TTL

De winnaar in de categorie landschappen is er ook eentje die laat zien dat we niet altijd goed met moeder natuur omgaan. In Zuid-Afrika overleefde deze zonnebloem de bergen met afval in het natuurgebied. Op de achtergrond raast ook nog een onweersbui voorbij. En op de tweede plek eindigde dit lava-landschap in IJsland.

‘The Lava’ – Tweede plek © Marek Biegalski/ Nature TTL

Stadsleven

‘City Hare’ – Winnaar © Jan Piecha/ Nature TTL

De fotograaf van de bovenstaande foto trof deze haas op een druk punt in het Duitse Kassel. Overdag tref je hier mensenmassa’s, maar ‘s nachts spelen de dieren onder de straatlantaarns. Als tweede eindigde deze scifi-achtige foto in Australië. Het waren de glimwormen die deze tunnel van een oud en verlaten treinstation deden oplichten. De fotografe vertelt dat ze naar deze plek reisde tijdens een storm en een waterval om de tunnel heen kletterde. „Een dag later was de tunnel overstroomd”, aldus de fotografe.

‘Glow worm metropolis’ – Tweede Plek © Josselin Cornou/ Nature TTL

Onder de 16

‘Vantage points’ – Winnaar © Achintya Murthy/ Nature TTL

Zoals de naam van deze categorie al doet vermoeden zijn deze natuurfoto’s geschoten door jonge talenten. De winnares kreeg het voor elkaar deze parkieten midden in hun ruzie vast te leggen. En de onderstaande eend poseerde tijdens een zonsondergang in Polen voor een andere jonge fotograaf.

‘Great Crested Grebe’ – Tweede Plek © Maksymilian Paczkowski / Nature TTL

Wakker Dier nomineert deze bedrijven voor de Liegebeestverkiezing 2022

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.