Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Opvallend 9 mrt 2022
Leestijd: 5 minuten

Onderzoek: híer zou je moeten wonen op basis van je generatie

De oververhitte woningmarkt heeft niet alleen invloed op wat je betaalt voor een huis, maar ook op de plaats waar je gaat wonen. Zo zijn veel steden in de randstad onbetaalbaar geworden voor starters. De keuze is tegenwoordig zó beperkt dat je zeker wil zijn dat je de juiste woonplaats kiest.

Wat voor de ene generatie de perfecte woonplaats is, kan een nachtmerrie voor de andere leeftijdsgroep zijn. Het spaarplatform Raisin.nl heeft onderzocht welke Nederlandse steden het meest, en welke het minst geschikt zijn per generatie. Daar kwamen interessante bevindingen uit.

Generatie-gericht

Het onderzoek heeft zich gericht op vier generaties: Gen Z, millennials, Gen X en babyboomers. Het onderzoek kijkt per generatie naar de behoeften die zij veelal hebben, omdat elke generatie natuurlijk andere behoeftes heeft. Voor Gen Z is dat bijvoorbeeld het percentage Gen Z-inwoners, de gemiddelde huurprijzen voor studentenkamers, het gemiddeld aantal cafés, internetsnelheid en de gemiddelde afstand tot poppodia.

Hier zou je, op basis van je generatie, moeten wonen

De jongsten: Gen Z

Volgens het onderzoek kan Gen Z (geboren tussen 1997 en 2012, het onderzoek kijkt naar hen boven de 18) het beste aarden in Nijmegen, kijkend naar hun behoeften. Met een score van 108 rankt de aan Duitsland grenzende stad het hoogst.

Nijmegen voldoet aan alle gestelde eisen: 13 procent van de Nijmegenaren was in 2021 tussen de 18 en 24 jaar oud. Met 20.000 studenten is het een echte studentenstad. En er is genoeg te beleven, juist datgene wat het jeugdige Gen Z zo belangrijk vindt: zo zijn er 87 cafés binnen een straal van 5 kilometer en is de gemiddelde afstand tot een poppodium 3,3 km.

Ook is de prijs van een studentenkamer erg betaalbaar in vergelijking tot andere steden. Zo betaal je voor een kamer in Nijmegen gemiddeld 347 euro per maand. Ter vergelijking: in Amsterdam betaal je meer dan het dubbele (!) voor een studentenkamer. Tot slot is de internetsnelheid 59 Mbps. Zo kan deze generatie zich goed vermaken met het bingen van Netflix-series zonder buffertijd.

De op een na beste stad voor Gen Z is Groningen, daaropvolgend zullen zij het meeste woonplezier ervaren in Maastricht en Breda, die de derde plaats delen. Haarlem en Amsterdam eindigen samen met 55 punten onderaan de ranking.

Bruisende stad voor millennials

Millennials, ook wel generatie Y genoemd, zijn geboren tussen 1981 en 1996. Ze zijn opgegroeid in de digitale wereld en zijn in 2022 tussen de 26 tot 41 jaar oud. Hierbij heeft Raisin per stad gekeken naar een vijftal behoeften: het percentage millennials, het aantal banen per 1000 inwoners, de gemiddelde WOZ-waarde van een woning, het aantal bioscopen in een straal van 5 km en de gemiddelde afstand tot basisscholen.

Voor millennials komt Utrecht het beste uit de verf, met een score van 118 punten. Op alle punten waarop is beoordeeld, scoort de Domstad goed. De gemiddelde WOZ-waarde van een woning in Utrecht is 358.000 euro. Dat is 63.000 euro minder dan in Amsterdam. Daarnaast heeft de bruisende, karakteristieke stad ook nog eens veel te bieden. Zo waren er in 2021 meer dan 1000 horecazaken. Daarnaast zijn er voor filmliefhebbers gemiddeld vijf bioscopen in de buurt. Mocht je op zoek zijn naar baanzekerheid, dan zit je in Utrecht ook goed: volgens de cijfers zou er voor iedere inwoner een baan moeten zijn.

Daarnaast zijn er voor jonge kinderen voldoende basisscholen. Dat de stad een goede match is met millennials, mag duidelijk zijn: 32 procent van de Utrechtenaren komt uit deze generatie. Dit is het hoogste percentage uit het onderzoek. Amstelveen eindigt, met 32 punten, op de laatste plaats. Ook Apeldoorn (39) en Zoetermeer (39) scoren slecht en zijn dus niet ideaal voor millennials om te wonen.

Niet te vergeten: Gen X

Gen X staat bekend als de zelfstandige generatie. Zij zijn geboren tussen 1965 en 1980, wat betekent dat ze in 2022 tussen 42 en 57 jaar oud zijn. Voor het onderzoek is er per stad gekeken naar een vijftal behoeften: het percentage Gen X’ers in de omgeving, de gemiddelde WOZ-waarde van een huis, het gemiddelde aantal restaurants binnen een straal van 5 km en de gemiddelde afstand tot middelbare scholen en podiumkunsten.

Dus, welke stad spant de kroon voor Gen X’ers? Met een score van 116 punten kunnen ze het beste in Den Haag gaan wonen. De gemiddelde WOZ-waarde van een woning in Den Haag is 286.000 euro. Daarnaast kent de stad 525 restaurants binnen een straal van 5 kilometer. Ook voor het genieten van podiumkunsten zit je in Den Haag goed: er zijn 32 opties binnen een straal van 20 kilometer. En mocht je kinderen hebben: de gemiddelde afstand tot een middelbare school is 0,9 km. Tot slot bestaat 23 procent van de Haagse inwoners uit mensen van dezelfde generatie. Dat kan nog eens heel gezellig worden.

Arnhem en Haarlem eindigen samen op plek twee voor de beste stad voor Gen X’ers. Deze generatie kan zich volgens het onderzoek beter niet settelen in Apeldoorn (51 punten), Venlo (51 punten) of Leeuwarden (50 punten).

De oudsten uit het onderzoek: babyboomers

Tot slot de babyboomers. In het onderzoek is gekeken naar mensen die zijn geboren tussen 1955 en 1964 en in 2022 dus tussen de 58 en 67 jaar oud zijn. Daarbij is gekeken naar deze behoeften: het percentage babyboomers, percentage groene leefomgeving, de gemiddelde afstand tot de huisarts, de gemiddelde afstand tot de supermarkt en het aantal musea.

Delft is dé stad voor deze generatie, blijkt uit het onderzoek. In de Zuid-Hollandse stad komt 11 procent van de inwoners uit dezelfde generatie. De gemiddelde afstand naar een supermarkt is 0,5 kilometer en naar een huisarts 0,6 kilometer. Qua musea is de keuze reuze in Delft: er zijn 55 musea te bezoeken in een straal van 20 km. Daarnaast kent Delft ook veel groen: 39 procent van de stadsomgeving is groen. Mocht je in je vrije tijd het liefst een museum bezoeken, dan zit je in Delft goed. Binnen een straal van 20 kilometer vind je 55 musea. Tot slot heeft Delft ook veel te bieden voor liefhebbers van natuur: 39 procent van de stadsomgeving is groen.

Een andere goede stad voor babyboomers is Hilversum, die staat op de tweede plaats. Zwolle eindigt onderaan de ranking met 27 punten, dat is dus een minder goed idee voor babyboomers om te wonen.

Ben je benieuwd geworden naar alle resultaten van het onderzoek? Die vind je hier.

Ilse Warringa en Klaas van der Eerden in Dit is mijn huis: ‘Ontmaskeren verdomde moeilijk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.