Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 9 mrt 2022

Verenigde Naties bevestigen 516 burgerdoden in Oekraïne

Zeker 516 burgers zijn in Oekraïne omgekomen sinds het begin van de Russische invasie, melden de Verenigde Naties. Het dodental lag een dag eerder op 474.

Er zijn ook 908 burgers gewond geraakt, met name in Donetsk en Loehansk. Dat zijn de regio’s in het oosten van Oekraïne waar al acht jaar oorlog is. In de rest van Oekraïne zijn volgens de VN-cijfers iets minder gewonden gevallen, maar zijn wel veel meer sterfgevallen geregistreerd.

Het VN-mensenrechtenkantoor denkt dat het aantal slachtoffers in werkelijkheid aanzienlijk hoger, is omdat nog niet alle meldingen zijn geverifieerd. Daarnaast komt informatie soms pas later binnen.

Vluchtelingen uit Oekraïne

Om het geweld in eigen land te ontvluchten, hebben zich alleen al in Nederland zo’n 2300 Oekraïense vluchtelingen gemeld voor de opvang. Dat laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten. De betrokkenen worden geplaatst in een van de locaties die de veiligheidsregio’s hebben geregeld voor de eerste opvang.

In dit aantal zijn niet de mensen meegeteld die zich in Ter Apel hebben gemeld met een asielverzoek. Het gaat daar om een relatief klein aantal. Oekraïners hoeven geen asiel aan te vragen, omdat ze vrij mogen reizen in Europa en drie maanden verblijfsrecht hebben zonder visum. De EU-lidstaten hebben die termijn verlengd. Daarom regelt Nederland gewone opvang in de regio’s, waar iedereen uit Oekraïne terecht kan.

Asielprocedure

Deze opvangvorm leidt wel tot een aantal problemen, zoals de registratie. Dit gaf staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel aan in een debat in de Kamer eerder vandaag. Registratie is volgens hem belangrijk om mensen in beeld te hebben, zodat aanvullende voorzieningen kunnen worden geregeld zoals onderwijs en zorg. Gemeenten waar de Oekraïners worden opgevangen, hebben de verantwoordelijkheid om dit te regelen, vindt de staatssecretaris.

Van der Burg ziet liever niet dat Oekraïners asiel aanvragen, omdat dit het asielstelsel nog meer zou belasten. Er zitten al veel mensen uit andere landen in de asielprocedure. Het kabinet en een groot deel van de Tweede Kamer willen niet dat deze asielzoekers minder aandacht krijgen, nu er een grote stroom vluchtelingen uit het oosten van Europa op gang komt.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Nederlandse producer wil lied opnemen met ‘Frozen-meisje’ in Kiev

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Verenigde Naties bevestigen 516 burgerdoden in Oekraïne
Sluiten