Nina den Bouw
Nina den Bouw Opvallend 24 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Koning Willem-Alexander: ‘Rutte eet als enige koekjes in het paleis’

De enige bezoeker van koning Willem-Alexander die weleens een koekje eet, is premier Mark Rutte. Dat vertelt de koning lachend tijdens zijn bezoek aan de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De onafhankelijke denktank voor de Nederlandse regering bestaat dit jaar vijftig jaar.

Bij aankomst vertellen de raadsleden Willem-Alexander over het bezoek van Rutte aan de WRR, een tijdje geleden. Er stonden allerlei koekjes en gezonde hapjes op tafel, zeiden de raadsleden. „Dan weet ik wel wat hij kiest”, zegt de koning lachend. „Rutte is de enige die de koekjes eet in het paleis.” Tijdens het gesprek krijgt de koning ook informatie over gezond leven en over hoe moeilijk het vaak is om dat in de praktijk te brengen. „Zelf begin ik morgen met gezond eten”, zei hij grappend. „Eerst nog maar een kopje koffie.”

Rutte heeft in 2016 ook al eens gezegd dat hij niet alleen voor de koning naar het paleis komt maar ook voor „de fantastische koekjes”.

Rutte en koekjes van de koning

Er waren ook andere, belangrijkere onderwerpen om over te spreken naast het koekje dat Rutte graag eet als hij in het paleis is. De koning sprak namelijk met de WRR over onder andere de toeslagenaffaire, de gevolgen van de overstromingen in Limburg, studenten met financiële problemen en de ontwikkelingen binnen de journalistiek.

De koning kreeg tijdens het gesprek onder andere de situatie te horen rondom het studentenreisproduct. Als studenten hun diploma hebben behaald, moeten zij het product zelf stopzetten. Volgens de WRR is dit niet logisch en kan je studenten beter laten aangeven wanneer ze juist wel gebruik willen maken van de kaart. Als dit idee daadwerkelijk verwezenlijkt gaat worden, dan werken studenten zich minder snel in de schulden. Dit is volgens de koning „een no-brainer”.

Koning kreeg uitleg over fake news en desinformatie

Volgens de koning „had het nooit mogen gebeuren dat ouders ten onrechte zeer grote bedragen moesten terugbetalen aan kinderopvangtoeslag”. Later vertelde de WRR ook over de verschillende ontwikkelingen binnen de journalistiek. De onderwerpen fake news en de informatieoorlog tussen Rusland en Oekraïne waren belangrijke onderwerpen. De koning werd verteld hoe men het beste om kan gaan met desinformatie en hoe je het beste zelf kan beoordelen of wat je leest ook daadwerkelijk klopt.

Ook verscheen er een rapport over de voorbereiding op fundamentele veranderingen door de toepassingen van digitalisering en kunstmatige intelligentie. Daaronder vallen risico’s voor onze samenleving en democratie zoals cyberaanvallen en fake news.

Doei coronamaatregelen: publiek weer welkom bij Dodenherdenking en viering 5 mei

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Koning Willem-Alexander: ‘Rutte eet als enige koekjes in het paleis’
Sluiten