Redactie Metro
Redactie Metro Televisie 24 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Stella Bergsma snapt niet wat borsten hebben misdaan: ‘Ze zijn zo zacht en mooi?’

We lijken in een open-minded samenleving te leven, maar de taboes rondom naaktheid worden alsmaar groter en de preutsheid is alom. Dat viel zangeres, dichteres en columniste Stella Bergsma ook op. Ze vraagt zich af waarom borsten worden bedekt, geblurd en geblokkeerd. In de documentaire Sorry voor de tieten – die gisteravond te zien was op NET5 – gaat Bergsma op onderzoek uit.

„Te klein, te groot, te scheef, te bloot: je weet nooit wie je nu weer met je borsten voor het hoofd stoot”, zegt de 51-jarige Bergsma.

‘Allemaal mooie tieten, hè?’

Blote vrouwenlijven worden steeds vaker weggezet als ordinair en smerig, terwijl we in de jaren tachtig nog vrolijk topless rondhuppelden op het strand. In de documentaire zien we hoe Bergsma met haar moeder in het familiefotoalbum bladert. We zien strandfoto’s, allemaal topless. Haar moeder zegt trots: „Allemaal mooie tieten, hè?”

Wanneer je anno 2022 topless op het strand rondloopt, word je gek aangekeken en o wee wie zich in bikini op Instagram vertoont. Diegene kan een vloedgolf aan negatieve reacties verwachten en als je geluk hebt wordt je nog net niet uitgescholden. Deze preutsheid in de samenleving valt ook de kijkers op, die dit graag aan de kaak stellen op Twitter.

Stella Bergsma in discussie

In de documentaire Sorry voor de tieten is te zien hoe Bergsma in gesprek gaat met een mannelijke twitteraar, die kritiek had op een bh-foto die zij had gepost. „Wat is dat toch?”, vraagt Bergsma zich af in de docu. „We lijken tegenwoordig wel bóós op borsten, terwijl ze toch zo zacht en mooi zijn.”

De twitteraar vindt het de realiteit dat ‘wanneer je jezelf op een bepaalde manier presenteert, dat daar (negatieve) reacties op kunnen komen’. De jongeman is van mening dat hij met de berichten probeert om de discussie aan te gaan. Bergsma vindt dat hij haar ronduit beledigde: „Jij hoeft mij niet te volgen, jij hoeft niet te kijken.”

Sorry voor de tieten

Waar komt die weerzin vandaan? Wanneer sloeg de liefde voor borsten om in woede en veranderde lust in angst? Bergsma begrijpt er maar niets van: „Wat hebben onze borsten de mensheid ooit misdaan?” In de documentaire Sorry voor de tieten zoekt ze dit vastbesloten en gronding uit.

Bergsma voelde zich beledigd

Stella Bergsma is niet vreemd van een belediging over haar uiterlijk of haar werk. Voor een boekenweek voor jongeren zou ze een aantal jaar geleden langsgaan bij een middelbare school. Dat ging echter niet door omdat de docent in kwestie Bergsma’s werk ‘vunzig’ en ‘smerig’ noemde. „Ik schrik er echt van. Ze heeft mij best beledigd”, liet ze weten. Het commentaar weerhoudt de schrijfster er echter niet van om open-minded in het leven te staan.

Wil je Sorry voor de tieten terugkijken? Dat kan hier

Massa is Kassa-ster Peter Gillis afgevoerd met ambulance: ‘Tijd om iets te doen aan gewicht’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Stella Bergsma snapt niet wat borsten hebben misdaan: ‘Ze zijn zo zacht en mooi?’
Sluiten