Julia Onclin
Julia Onclin Opvallend 1 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Van de Dam verdwenen legobeeld André Hazes duikt op in Friesland

Het eerder deze week van de Dam verdwenen legobeeld van André Hazes is weer opgedoken en wel op een hele bijzondere plek. De Geitefok, de oudejaarsvereniging van het Friese dorp Oldeberkoop, had het legobeeld namelijk van de Dam ontvreemd. Op een foto is te zien hoe de leden poseren met het beeld in een schuur in Friesland. Het gaat om een stunt, zo meldt het Parool.

In de nacht van maandag op dinsdag was het beeld plots verdwenen. Het enige wat op de plek van het legobeeld achterbleef, was een briefje met daarop de tekst ‘Corona gooide roet in het eten. André heeft nu tijd voor een ander optreden’. Wie het beeld had meegenomen en waarom bleef lange tijd onduidelijk, tot Plaatselijk Belang Oldeberkoop oudejaarsavond een foto op Twitter plaatste.

Legobeeld ontvreemd om aandacht te vragen

Op die foto was te zien hoe leden van de oudejaarsvereniging lachend poseren met het legobeeld van Hazes. Ze willen met deze stunt aandacht vragen voor de coronapandemie, die voor veel mensen erg zwaar is.

„Met bloed, zweet en tranen zwoegen we ons door deze crisis”, stelt voorzitter Jan-Bart Hof volgens het Parool. „Het water staat de ondernemers aan de lippen en het zorgpersoneel werkt zich uit de naad. We hopen dat 2022 voor iedereen een beter jaar wordt en dat we eindelijk afscheid kunnen nemen van alle vervelende maatregelen.”

Van de Dam verdwenen legobeeld André Hazes duikt op in Friesland
Het eerder deze week van de Dam verdwenen legobeeld van André Hazes is weer opgedoken en wel op een hele bijzondere plek. Foto: ANP SEM VAN DER WAL

Eerdere stunts de Geitefok

De Geitefok haalde al eerder stunts uit rond de jaarwisseling. Zo wist de Friese vereniging de olympische ringen op het Olympisch Stadion in Amsterdam mee te nemen en de grote bal bij het KNVB-hoofdkantoor moest het ook al eerder ontgelden. Beide ontvreemde voorwerpen zijn echter later gewoon teruggebracht.

Het legobeeld van André Hazes is een initiatief van horecaondernemer Won Yip en Rachel Hazes. De eerste van de twee liet eerder al weten dat hij dacht dat de ontvreemding een grap was. „Ik geloof in het goede van de mens. Dus geef hem om te beginnen om het kwartier een blikje bier en dan ga ik ervan uit dat het beeld na oud en nieuw teruggeplaatst wordt”, stelde Yip toen. En hij krijgt gelijk, de oudejaarsvereniging heeft laten weten het legobeeld weer netjes terug te brengen naar zijn oorspronkelijke plek.

Nieuwjaarsnacht ‘beheersbaar’, toch moest ME meerdere keren optreden

Sahil Amar Aïssa over Wie is de Mol?: ‘Wanorde trappen het vetst om te doen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.