Julia Osendarp
Julia Osendarp Opvallend 12 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Walrus gespot in de haven van Terschelling: ‘Weer eens wat anders dan een zeehond’

Je ziet het in Nederland niet vaak, maar de afgelopen weken vertoeft er een walrus rondom het Waddengebied. Eerder werd het dier in Harlingen gespot en momenteel rust het beest uit op Terschelling. Online delen liefhebbers de beelden.

Men spot meestal hooguit zeehonden of een verdwaalde dolfijn. Maar een walrus verwacht je niet snel in de Nederlandse wateren. Oorspronkelijk komen walrussen namelijk veel in de buurt van het noordelijk halfrond. Maar dit dier is iets verder van huis.

Walrus komt in Nederland niet vaak voor

Vorige week werd het beest gespot op de pier van het Friese Harlingen. De stad ligt aan de Waddenzee en was dus toegankelijk voor het zeezoogdier. Daar lag de walrus te rusten en trok al veel bekijks. Maar het dier vervolgde de reis en vertoeft momenteel op waddeneiland Terschelling. Daar verblijft het beest momenteel rond het havengebied. De walrus bezocht de aflopen drie weken meerdere Nederlandse locaties. Zo werd het eerder gespot op een zandplaat bij Schiermonnikoog. Later verkaste het naar Harlingen, verdween even en kwam weer terug.

Het is bijzonder dat een walrus in Nederland verschijnt. De laatste werd 23 jaar geleden in ons land gespot. Walrussen zwemmen normaal gesproken in de koude noordelijke zeeën. Ze komen voor in gebieden bij Groenland of Siberië, maar verlaten meestal niet het poolgebied. Vandaar dat het opvallend is dat deze walrus voor de Nederlandse kust koos.

Spotters delen foto’s op Twitter van Terschelling

Daarnaast zijn de dieren met hun slagtanden en grote gesteldheid een behoorlijke verschijning. Een volwassen walrus weegt tussen de zevenhonderd en de tweeduizend kilogram. Op Twitter delen ‘spotters’ beelden van het dier. Uit het hele land trekken dierenliefhebbers naar het Waddengebied om een glimp op te vatten van de walrus, blijkt uit een video van de Leeuwarder Courant.

Emmy Venema, van zeehondencentrum Pieterburen, vertelde eerder aan de krant dat het publiek voor „gevaarlijke situaties” kan zorgen. „Zowel voor de walrus als voor de mensen. Het verzoek is om uit de buurt te blijven en op afstand te genieten.” Zij ziet het liefst dat de walrus de weg naar het noorden weer terugvindt. Wel is volgens haar het dier in staat om in Nederland te overleven.

ProRail op zoek naar bevers die treinverkeer ontregelden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.