Metro
Metro Nieuws 13 mei 2020 / 10:11 uur

‘Amsterdamse’ dolfijn Zafar is dood 

De beruchte dolfijn Zafar dood. Afgelopen weken haalde de tuimelaar het nieuws omdat het dier in de haven van Amsterdam rondzwom.

Dat meldt SOS Dolfijn, het opvangcentrum voor walvisachtigen in de Noordzee. Het zeezoogdier werd gisteren dood gevonden op het strand van Wijk aan Zee. De dolfijn is overgedragen aan de Universiteit Utrecht voor verder onderzoek. 

Reddingsactie Zafar

Het zeezoogdier zwom eerder vanuit Frankrijk met een vrachtschip mee door de sluizen van Amsterdam. Uiteindelijk werd de dolfijn door een reddingsactie de haven weer uit geloodst. Daana vervolgde hij zijn avontuur in de buurt van de haven van IJmuiden. Een week geleden zwom Zafar terug de zee in.

De dolfijn was ver van huis. Hij was een bekende tuimelaar die alleen voor de kust van het Franse Bretagne verbleef. Sociale dolfijnen als Zafar zijn zoutwater dolfijnen. De havens waarin hij rondzwom zijn geen natuurlijk leefgebied. Het water is daar brak en zoet. Dit zou gezondheidsproblemen leiden.

Hitsige dolfijn

De overleden dolfijn was geen onbekende. In 2019 viel het beest voor de Bretonse kustlijn toeristen lastig. Hij wreef hitsig al zwemmend tegen badgasten aan. Zijn uitzonderlijke gedrag zorgde ervoor dat de lokale burgemeester een zwemverbod moest instellen.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Amsterdamse’ dolfijn Zafar is dood 
Sluiten