Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 24 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Asielzoekers naar noodopvang in Hengelo, Utrecht en Amersfoort na drukte op Ter Apel

Meerdere gemeenten gaan een noodopvang realiseren om het Groningse Ter Apel te ondersteunen. De gemeente Westerwolde en het demissionaire kabinet deden een oproep aan verschillende gemeenten om hen te helpen met de opvang van asielzoekers. De gemeenten Hengelo, Utrecht en Amersfoort hebben beloofd om een noodopvang te organiseren, in navolging van Middelburg, die dit gisteren deed.

In Hengelo worden vanaf vandaag met spoed zo’n honderd vluchtelingen opgevangen in het Hazemeijer-complex, waar tot voor kort een vaccinatielocatie van de GGD zat. De mensen kunnen daar in ieder geval vier weken blijven. De gemeenten Utrecht en Amersfoort bieden vanaf maandagavond voor maximaal vier weken samen honderd asielplekken in onder meer hotelkamers aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aan, de aantallen evenredig verdeeld over de steden.

In de stad Utrecht worden voorbereidingen getroffen om binnen enkele weken vijfhonderd vluchtelingen op te vangen in het voormalig pand van Holland Casino bij de Jaarbeurs.

Woningtekort heeft ook invloed op asielzoekers

De druk op de opvang in Ter Apel is hoog. Daar sliepen afgelopen week 750 mensen in de nachtopvang, terwijl er maar plaats was voor 275 mensen. Vanaf de aanmelding in Groningen moeten asielzoekers worden doorgeplaatst naar andere centra in het land, maar door een gebrek aan plekken en het woningtekort in Nederland, waardoor er te weinig woningen zijn voor onder meer statushouders, stokt die doorstroom. Om te voorkomen dat mensen in tenten opgevangen moeten worden, is aan burgemeesters gevraagd noodopvangplekken te creëren. Nog dit weekend wil het kabinet duizend opvangplekken realiseren.

Door de drukte in Ter Apel moesten meerdere vluchtelingen deze maand op veldbedden en stoelen slapen. Wie binnenkomt, moet zich eerst registreren in Ter Apel. Daarna zouden ze naar een regulier asielzoekerscentrum of tijdelijke opvanglocatie moeten gaan. Het COA beschikt in totaal over 30.000 bedden, maar die zijn allemaal bezet.

Op Twitter reageren veel mensen woedend over de slechte omstandigheden in de AZC’s, waar te veel mensen heen worden gestuurd. Zo noemt iemand ons land „ongastvrij in het kwadraat” en schaamt een ander zich om Nederlander te zijn. „Dit doe je die vluchtelingen uit oorlog en geweld niet aan”, schrijft een boze twitteraar.

Gisteren gaf de Zeeuwse gemeente Middelburg al aan in totaal zo’n 250 vluchtelingen noodopvang te bieden, waarvan zondag de eerste honderd welkom zijn. Ook verschillende andere gemeenten lieten weten plekken te creëren, waaronder Emmen met 150 plekken in een voormalig hotel. Ook door andere Drentse gemeenten wordt gezocht naar opvangplekken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Asielzoekers naar noodopvang in Hengelo, Utrecht en Amersfoort na drukte op Ter Apel
Sluiten