Iris Hermans
Iris Hermans Opvallend 18 mrt 2021 / 20:45 uur

In Taiwan heten ineens heel veel mensen Zalm en dit is waarom

Het klinkt bijna te gek voor woorden. Je naam in iets veranderen zodat je dat gratis krijgt. In Taiwan gebeurt het momenteel. Ze noemen zich niet Tesla, Cruise, Miljoen of iets anders dat je graag gratis krijgt, maar Zalm.

Tientallen inwoners van Taiwan hebben hun naam veranderd in ‘zalm’ om in aanmerking te komen voor gratis sushi. De autoriteiten reageren geërgerd op die actie. „Dit soort naamswijzigingen zijn niet alleen tijdverspilling, maar zorgen ook voor onnodig papierwerk”, zei de onderminister van Binnenlandse Zaken, Chen Tsung-yen.

Meerdere mensen heten nu Zalm

In de eilandstaat heeft een speciale actie van een restaurantketen geleid tot een golf aan naamswijzigingen. Mensen mogen met het woord zalm (‘Gui Yu’) op hun identiteitsbewijs met vijf vrienden onbeperkt sushi komen eten. Dat leidde tot wat lokale media omschrijven als „zalmchaos”, en van een heel ander kaliber dan vorig jaar in China. Er hebben zich de afgelopen dagen naar schatting zo’n 150 overwegend jonge mensen bij overheidskantoren gemeld om een naamswijziging door te geven. Gerrit Zalm zou overigens achter het net vissen, het gaat om de voornaam.

Veel zalm gegeten, als Zalm

„Ik heb mijn voornaam veranderd in Zalm en twee vrienden hebben dat ook gedaan”, zei een vrouw op de Taiwanese televisie. „We veranderen dat later gewoon terug.” Een student vertelde nieuwszender TVBS dat hij dankbaar gebruik heeft gemaakt van de actie. „We hebben al voor meer dan 7000 Taiwanese dollar (zo’n 206 euro) gegeten.”

Inwoners van Taiwan mogen hun naam maximaal drie keer veranderen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft al gewaarschuwd dat mensen die niet opletten het risico lopen dat de naamswijziging permanent is. Daar laten veel mensen zich niet door afschrikken. Er lopen volgens lokale media nu Taiwanezen rond met namen die zich laten vertalen naar ‘Zalmprins’, ‘Meteoor Zalmkoning’ en ‘Zalm Gefrituurde Rijst’.

Reacties Twitter

Op Twitter wordt met veel huilen-van-het-lachen-emoji’s gereageerd. Ook worden originele zalmvarianten aangedragen. „Ik zou gaan voor Salmon Rushdie”, oppert iemand.

Een ander gaat voor „Salmon Lobster King’s crab Abalone Oyster”, zodat hij alles mee kan pakken.

Weer een ander droomt hardop. „Stel dat je met tattoos van iets de rest van je leven gratis kan eten…”

Zalm met een kruidenkorst en granaatappelpitjes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
In Taiwan heten ineens heel veel mensen Zalm en dit is waarom
Sluiten