Redactie Metro
Redactie Metro Opvallend 14 feb 2021
Leestijd: 1 minuut

5000 jaar oude bierbrouwerij gevonden in Egypte

Bierbrouwerijen zijn hip in ons land. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Nederland telt op dit moment maar liefst 819 brouwerijen, maar we zijn zeker niet de eerste mensen met een liefde voor bierbrouwen.

Archeologen hebben in Egypte namelijk resten gevonden van een bierbrouwerij die zeker 5000 jaar oud is. Volgens de archeologen werden er duizenden liters bier geproduceerd. De ontdekking werd gedaan in de oude Nijlstad Abydos, meldde het Egyptische ministerie van Toerisme en Oudheden gisteren.

Koning Narmer

De vondst in de centrale provincie Sohag dateert waarschijnlijk uit de tijd van koning Narmer, de eerste koning van Egypte, rond het jaar 3100 vóór het begin van de gangbare jaartelling.

Archeoloog Matthew Adams, een van de leidinggevenden van het Egyptisch-Amerikaanse opgravingsteam, gelooft dat het bier is gebruikt tijdens de begrafenisrituelen voor de eerste Egyptische koningen. De brouwerij, met een capaciteit van 22.400 liter, bestond uit acht delen met elk veertig aardewerken potten waarin graan werd toegevoegd aan water.

Toerisme

De Egyptische autoriteiten zijn blij met de vondst. Het Noord-Afrikaanse land probeert het toerisme weer op te vijzelen na de harde klap van de coronapandemie. Het aantal toeristen dat Egypte als bestemming koos, daalde in 2020 naar 3,5 miljoen. In 2019 boekten nog zeker 13,1 miljoen mensen een vakantiereis naar het land.

Blijheid om statiegeld op blikjes, maar ook al heel wat gedoe

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.