Redactie Metro
Redactie Metro Opvallend 11 jan 2021

Zo vergaat het ouders momenteel tijdens het thuisonderwijs

Het lijkt erop dat de lockdown langer gaat duren en dat betekent dat ook de scholen dicht blijven. Vorige week begon voor de meeste Nederlandse ouders het thuisonderwijs weer en dat levert uiteenlopende beelden op social media op.

Zo gaat het ed ene ouder vrij gemakkelijk af, en vervloekt een ander het. Dat blijkt uit de hilarische berichten die voorbij komen. Hoe houdt menig ouder het hoofd bovenwater in een geïmproviseerd thuis-klaslokaal?

Geen computer

De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) meldt dat een op de vijf leerlingen geen computer of tablet tot zijn of haar beschikking heeft. Dat maakt thuis leren ineens een stuk moeilijker. De Engelse publieke omroep BBC zendt daarom vanaf vandaag op het kinderkanaal drie uur durende basisschool-tv. Zo kunnen kinderen die thuis geen internet of computer hebben, toch wat leren.

De Nederlandse ‘Juf Marijke’ geeft op haar YouTube-kanaal ‘Geflipt?!’ tips over de handigste tips over thuisonderwijs en helpt andere kinderen daarbij. Haar kanaal heeft inmiddels ruim tienduizend abonnees.

Tips voor thuis

Docent Anna Massau van The Homeschool Guru Blog en Helena Gillespie, hoogleraar educatie, delen hun beste advies over thuisonderwijs aan de BBC.

  • Begin stapsgewijs – „Als je als ouder slechts een half uur de tijd hebt om te helpen bij thuisonderwijs. Zorg er dan voor dat het een geweldig half uur is. Pak daarna de lego of tekenspullen erbij of laat de kinderen buitenspelen in de tuin. Bouw langzaam op”, tipt hoogleraar Gillespie.
  • Blijf georganiseerd – „Planningen of roosters werken goed”, zegt docent Massau. „Maak de roosters samen met je kinderen.”
  • Luister naar de kinderen – „Speel in op de interesses van kinderen. Soms is het kind niet in staat om ’s ochtends te rekenen”, aldus de docente.
  • Laat je niet hinderen door gebrek aan ruimte – „Leren hoeft niet alleen aan de keukentafel te gebeuren. Leren hoe een huishoudelijk klusje werkt is ook belangrijk”, vertelt hoogleraar Gillespie.

  • Wees vooral niet te streng voor jezelf en de kinderen – „Wees creatief en probeer niet teveel de leraar te spelen. Richt je op slaapgewoonten, voeding en de relatie met het gezin. Focus bijvoorbeeld op huishoudelijke taken en niet-academische vaardigheden die in een mensenleven ook belangrijk zijn”, zegt Massau.

Middelbare scholen eerder open?

Voor middelbare scholen geldt dat ze tot het einde van de lockdown dichtblijven, maar basisscholen kunnen mogelijk wel eerder open. Gekeken wordt of de verlenging van de lockdown voor de basisscholen korter kan duren dan drie weken, melden Haagse bronnen aan de NOS.  Premier Rutte en minister De Jonge houden morgenavond om 19.00 uur een nieuwe persconferentie over het coronavirus.

Lees ook: ‘Lockdown wordt met 3 weken verlengd, meer financiële steun’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zo vergaat het ouders momenteel tijdens het thuisonderwijs
Sluiten