Iris Hermans
Iris Hermans Films & series 11 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Samantha ontbreekt in vervolg Sex and the City, fans zwáár teleurgesteld

Sex and the City krijgt een vervolg: And Just Like That. Maar Samantha Jones, het personage dat de schommel van plezier en heel wat meer seksuele uitspattingen op haar naam heeft staan, ontbreekt en daar balen fans wereldwijd hartgrondig van. Op social media worden herinneringen gedeeld en petities geopperd, voor een eigen serie: ‘Samantha & The City’.

Of je nu fan van het eerste uur bent en al op 6 juni 1998 voor de buis zat gekluisterd, of later bent ingestapt in de Sex and the City (SATC) trein die in totaal zes seizoenen (94 afleveringen) en twee films duurde, Samantha Jones is je gegarandeerd bij gebleven.

Iconisch

Of je haar nu leuk en seksueel vooruitstrevend vond, of helemaal niet, volgens velen is ze het meest opvallende en zelfs iconische personage van SATC en die zou niet mogen ontbreken in een reboot. Maar dat gaat nu dus wel gebeuren, tot grote teleurstelling van fans. „Sex and the City zonder Samantha is als een comeback van Destiny’s Child zonder Beyoncé!”

Quotes Samantha

Paddy Power is verheugd dat SATC weer terugkomt, „maar ik ben heel erg teleurgesteld dat Samantha geen onderdeel hiervan uitmaakt. Haar zelfvertrouwen, onafhankelijkheid en verfrissende openheid over seksualiteit waren absoluut cruciaal voor de serie.” De reactie vindt veel bijval met onder andere gif’jes van Samantha en inmiddels beroemde quotes (die in het Engels toch wat beter klinken dan in het Nederlands). „Ik zal dragen wat ik wil en iedereen die ik wil een blowjob geven, zolang ik nog kan ademen en knielen.”

‘Dit kan niet’

„Ze kunnen het niet doen zonder Samantha”, roept Yvonne McClure uit.

Nicky wil de reboot niet eens gaan kijken zonder Samantha, kondigt ze al aan. „Vergeet die andere drie en geef me Samantha and the City.”

Ze is zeker niet de enige die zo denkt en er wordt nu een speciale petitie geopperd voor HBO, die de serie uitzend, voor een nieuwe serie: Samantha & the City.

Wie is Samantha Jones

Tja, waar begin je als je Samantha Jones wil beschrijven? Het blonde personage, gespeeld door Kim Cattrall, is zonder twijfel de meest besproken en opvallendste van de vier vrouwen uit SATC. Net zoals Kenny in elke aflevering van Southpark een vaak gruwelijke dood sterft (‘Oh, my God! They killed Kenny!’) had Samantha in elke aflevering seks. En vaak niet in bed en zéker niet telkens met dezelfde man. Nee, Samantha hield wel van een potje seksueel experimenteren. Beroemd is de aflevering waarin ze de seksschommel ontdekte. „OMG, dit is zo Cirque du Soleil”, reageerde iemand.

Maar het werd sommige kijkers soms ook iets té gortig. Zo wilde de oma van Lapis Lazuli de serie niet samen kijken met haar kleindochter. „Waarschijnlijk omdat we nét binnenkwamen op het moment dat Samantha in de seksschommel zat, toen m’n oma aan het kijken was.” Julio Jones (geen familie of minnaar van…) moet met terugwerkende kracht huilen van het lachen als hij aan Samantha denkt. „Ben ik de enige die denkt dat SATC gewoon porno was tijdens onze jeugd?!”

I love you, but…

Samantha wordt door velen geroemd om haar openheid over seksualiteit en haar onafhankelijkheid. Betekent niet dat deze sterke vrouw nooit liefdespijn had. Haar grillige relatie met de rijke en ietwat gluiperige Richard eindigde constant in malaise, waarna ze in het vijfde seizoen op haar Samantha’s met hem uitmaakt. „I love you, but I love me more.”

Een quote die daarna door veel kijkers, in alle hoeken van de wereld, werd uitgesproken. „Ik heb eindelijk m’n eigen ‘Ik houd van je, maar nog meer van mezelf’-momentje van Samantha gehad en laat me je vertellen… Het empowerment-gevoel is onbeschrijflijk!!”

Smithy and Sam

Samantha Jones kan een cougar avant la lettre worden genoemd. Haar relatie met de twintig jaar jongere Smith Jerrod bleek een voorbeeld voor veel vrouwen: ze brak een lans voor relaties waarin de vrouw ouder is dan de man en maakte het een stuk normaler. Sterker nog: toen de liefde in de serie eindigde, brak het hart van vele kijkers. „Ik moest er letterlijk van overgeven!”

Kim Cattrall

En Samantha zelf, of Kim Cattrall dus, die niet zo goed met Sarah Jessica Parker overweg kan (nu al het understatement van 2021), is kort maar krachtig over haar afwezigheid in de reboot, „Ik wil zelfs niet meer een uur in een situatie zitten waarin ik het niet naar m’n zin heb.” Ze windt er in elk geval geen doekjes, zoals haar alter ego ook nooit deed.

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Samantha ontbreekt in vervolg Sex and the City, fans zwáár teleurgesteld
Sluiten