Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 27 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Tijl Beckand neemt na De Slimste Mens mooi revanche in Jinek

Tijl Beckand heeft na zijn veelbesproken deelname aan De Slimste Mens mooi revanche genomen in de talkshow van Eva Jinek. Over die ‘Slimste’ haalt hij overigens zijn schouders op. Met een glimlach.

Beckand werd gisteravond bij Jinek uitgenodigd om te vertellen over Mozart. Dit omdat vandaag de 265e ‘verjaardag’ van de Oostenrijkse componist wordt gevierd. Het werd een prachtige masterclass. Het item duurde maar tien minuutjes, maar Eva Jinek en de andere gasten hingen aan zijn lippen. Het optreden van Tijl Beckand werd ook in de huiskamers gewaardeerd, bleek op social media. Ondergetekende weet nu meer over Wolfgang Amadeus Mozart dan voor Jinek het geval was. Nooit geweten dat die beroemde muzikant al stierf toen hij nog maar 35 jaar jong was bijvoorbeeld.

Tijl Beckand in De Slimste Mens

Bij de start van Jinek zal menigeen thuis op de bank nog ‘nee hè, daar zit ie weer’ hebben gedacht. Dat heeft alles te maken met zijn wat merkwaardige optredens in De Slimste Mens. Beckand verweet op een grappige maar mislukte manier concurrent Snollebollekes (Rob Kemps) van onsportief gedrag. Hij rolde over de vloer bij een goed antwoord, floot keihard op zijn vingers en nog wat dingen. Op Twitter werd de tv-maker gefileerd. Uiteindelijk verliet Beckand de kennisquiz in de halve finale als allerlaatste deelnemer. Dat leverde bij de kijkers gejuich op.

Tijl Beckand en Mozart

Maar nee, dat optreden bij Eva Jinek dan. Tijl Beckand pakte diezelfde kijkers gisteren helemaal in. Gewoon door een prachtig verhaal te vertellen. Hij besteedde op televisie al vaker aandacht aan klassieke muziek. Zo maakte hij De Tiende van Tijl en Tijl in het voetspoor van Bach. „Mozart was een natuurverschijnsel”, meldde de voormalige ‘Lama’ aan Eva’s tafel. „Hij is een van mijn favorieten. Goddelijk.” Over zijn oeuvre in zijn maar korte leven: „Ik heb uitgerekend dat je elf dagen en nachten nodig hebt om het allemaal te luisteren.” En ook kwam zijn soms treurige bestaan aan bod. Wat Beckand betreft was Mozart een soort kindsterretje als Michael Jackson. Een kindsterretje dat door zijn ouders van optreden naar optreden bij beroemde mensen werd gesleept. Een man ook die zijn handen niet omdraaide voor gokken en drank. Verder toverde Beckand het ene na het ander Mozart-pareltje uit een tablet. Daarmee kreeg hij de studio helemaal stil. Het slot: „Mozart uit de speakers van de ME bij de rellen. Dan zou toch geniaal zijn.” Benieuwd? Kijk de uitzending hier dan terug. Tijl Beckand is de laatste gast.

En die Slimste Mens dan?

Hoe prachtig het verhaal van Tijl Beckand ook, een vraag over De Slimste Mens kon natuurlijk niet uitblijven. Terwijl de gasten nog stil waren van de mooie klanken, kwam hij ook. Bám. „Waarom heb jij De Slimste Mens niet gewonnen?” „Rob Kemps was gewoon beter”, gaf Beckand eerlijk toe. „Ik heb enorm genoten.” Dat kijkers hem niet de sympathiekste kandidaat vonden, maakt hem niet uit. „Ik kijk veel naar De Slimste Mens en ik zie veel dezelfde type deelnemers. Ik vond het leuk een beetje te spelen.” Hij gaf dat zijn gedrag bewust was (‘het mag een beetje schuren’) en dat hij qua spel blufpoker heeft gespeeld. Toen Eva Jinek de mening van AD-columniste Angela de Jong nog even opvoerde, reageerde Tijl Beckand adequaat. „Maar Mozart…”

Lees ook: Zo werd Rob Kemps de Slimste Mens

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Tijl Beckand neemt na De Slimste Mens mooi revanche in Jinek
Sluiten