Metro
Metro Opvallend 11 dec 2020 / 14:49 uur

Raaf is nét zo snugger als mensaap, beweren onderzoekers

De twee dieren lijken qua uiterlijk in niets op elkaar. De een klein en met snavel, de ander groot en met ledematen die lijken op die van ons. Toch zijn ze qua intelligentie aan elkaar gewaagd. Heel erg zelfs.

De raaf is zelfs net zo intelligent als de mensaap. Raven begrijpen hoeveelheden, het verband tussen oorzaak en gevolg, en communiceren even goed als chimpansees en orang-oetans, melden wetenschappers van de Duitse Osnabrück Universiteit en het Max Planck Instituut voor Ornithologie.

Raaf vs mensaap

In het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports, vergeleken wetenschappers de fysieke en sociale cognitieve vaardigheden van raven met die van chimpansees en orang-oetans. De raven voerden testen uit die oorspronkelijk zijn ontwikkeld voor apen.

Lees ook: Eerste ruimteradijs een feit, al kwam de eerste buitenaardse radijs gewoon uit Nederland!

Balletje-balletje

De acht raven in de studie kregen taken om bijvoorbeeld hun geheugen of communicatievaardigheden te testen. De vogels moesten onder meer met hun snavel traktaties onder de juiste omgekeerde bekers aanwijzen, nadat de bekers van positie waren gewisseld. Die test is vergelijkbaar met het spel balletje-balletje.

Al vanaf vier maanden oud blijken raven dezelfde cognitieve vaardigheden te hebben als volwassen apen.

Reacties

Het nieuws kan op social media op reacties rekenen. „Zegt dit iets over de raaf, of over de mensaap?”, mijmert iemand hardop. Een ander trekt ‘m nog even door: „Raven zijn stukken slimmer dus dan de gemiddelde Twitteraar.”

Lees ook: 10.000 euro over? Dan neemt Sander Hogendoorn een tattoo van Diederik Gommers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Raaf is nét zo snugger als mensaap, beweren onderzoekers
Sluiten