Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 11 dec 2020

Burgemeester wil sociale dienstplicht voor alle jongeren

Er moet een vorm van sociale dienstplicht komen voor jongeren die achttien jaar worden. Dat vindt de burgemeester van Roosendaal, Han van Midden (VVD). In een interview met Nieuwsuur zegt Van Midden dat een jaar dienstverlening voor de samenleving zou „helpen om elkaar te leren begrijpen”.

Die sociale dienstplicht zou moeten gelden voor zowel jongens als meisjes en voor „jongeren van alle nationaliteiten”. Jongeren zouden volgens Van Midden een jaar lang moeten werken in de zorg, bij een bejaardentehuis, in het verkeer of in een buurthuis.

Overlast in Roosendaal

Eind vorige maand zorgen jongeren in een aantal wijken van Roosendaal voor flink wat onrust. Dagen achteraan was het daar onrustig, omdat groepen jongeren vuurwerk afstaken en brand stichtten.

Tegen Nieuwsuur zegt de burgemeester dat hij er een intensieve gespreksronde op heeft zitten met de inwoners van vijf wijken. Die wijken gingen na de vuurwerkrellen tijdelijk op slot voor buitenstaanders.

Van de gesprekken met bewoners heeft Van Midden naar eigen zeggen veel opgestoken. „Het belangrijkste is dat eigenlijk iedereen is geschrokken. Zelfs de jongeren zeggen: ‘Dit was eigenlijk te gek. Dit was niet leuk meer’.”

Lees ook: Flink meer politie op straat tijdens oud en nieuw, vuurwerkverbod blijft in stand

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Burgemeester wil sociale dienstplicht voor alle jongeren
Sluiten