Redactie Metro
Redactie Metro Opvallend 19 nov 2020

PvdA’er wil Jip en Janneke de bieb uit tot boosheid van velen: ‘Gestoord!’

De oproep van PvdA’er Julie d’Hondt over Jip en Janneke doet heel veel (Twitter)stof opwaaien. Zij wil het beroemde, zo niet iconische tweetal uit de kinderboeken van Annie M.G. Schmidt de bieb uit, anderen willen haar nu het liefst de politiek uit. Of halen andere boeken aan. „What about Pluk van de Petteflet met z’n milieuvervuilende kraanwagentje?”

„Jip en Janneke kunnen gewoon echt niet meer”, begint Statenlid Julie d’Hondt haar betoog aan de voorzitter van de Provinciale Staten van Utrecht.

Hieronder het filmpje:

‘Ouderwets’

„Het is ouderwets en stereotype bevestigend in de rol van man en vrouw. Ik heb nog even geprobeerd om Janneke te zeggen waar Jip stond en andersom maar dat bleek uiteindelijk gewoon te vermoeiend. Bovendien vonden mijn kinderen het ook hartstikke saai. Ik kan me dus voorstellen dat ook Jip en Janneke uit de collectie verdwijnen, of misschien is dat al gebeurd.”

Haar oproep kan op heel wat weerstand rekenen.

„Gestoord!”, roept iemand het uit.

 

 

„Ieder kind, ik herhaal ieder kind moet verplicht ‘Jip en Janneke’ voorgelezen krijgen!!! Wat zullen we nu krijgen. Heerlijke korte verhaaltjes, in mooi Nederlands, voor het slapen gaan. Mijn zoons als piepkleine jongetjes genoten er van!”, reageert Marie de Bourgogne. Ze herinnert zich dat het niet de eerste keer is dat vrouwen Jip en Janneke ‘aanvallen’:

Zwarte Piet

Anderen halen de boeken over Zwarte Piet aan, die de bibliotheken nu ‘stilletjes’ uit hun collectie halen. „Politiek moet van de bieb afblijven, en al helemaal van de boeken”, vindt Frits ten Hove. Hij verwijst nog even naar Billie Turf die straks ook nog de bieb moet verlaten, omdat hij „te obesitas” is.

‘Waanzin’

Ook vragen mensen zich af waarom ze het boek dan niet gewoon weglegt. „Mogen we zelf niet meer bepalen wat WIJ leuk vinden? Stop deze waanzin #PvdA.”

Al zijn er ook mensen die wijzen op ook haar vrijheid van meningsuiting, die ook zij natuurlijk gewoon heeft, zoals FvD-Statenlid Yael Potjer.„In mijn ogen een hele vreemde mening, maar wel een die ze gewoon mag hebben. Als je het er niet mee eens bent, kun je er inhoudelijk op ingaan, maar laat haar persoonlijk met rust!”

Lees ook: Stadsbeiaardier Auke laat morgen The Rolling Stones uit de Martinitoren knallen

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
PvdA’er wil Jip en Janneke de bieb uit tot boosheid van velen: ‘Gestoord!’
Sluiten