Shazney Redan
Shazney Redan Opvallend 24 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit is de echte reden dat huisdieren slapen: je kat verveelt zich

Heb jij je altijd al afgevraagd waarom je hond of kat zoveel slaapt? Het antwoord is simpel, ze slapen namelijk uit verveling. Dat blijkt uit onderzoek van Dr. David Raizen, professor neurologie aan de Universiteit van Pennsylvania in de Verenigde Staten.

Wanneer de dieren volgens de professor niet naar buiten kunnen of wanneer er geen eten in de buurt is, kiezen ze voor gemak en sluiten ze hun ogen. De dieren gaan dan op weg naar dromenland.

Een kleine poes of een grote olifant

De professor heeft wel een idee bij de theorie, namelijk dat de grootte van het dier hierin ook een rol speelt. Als je bijvoorbeeld een kleine kat hebt, kun je ervaren dat het diertje vaker slaapt dan wanneer je een labrador hebt. Een groot zoogdier en dan vooral een herbivoor, heeft in verband met een lange spijsvertering tijd nodig om calorieën te verzamelen. Dat is ook de reden waarom olifanten heel de dag door eten en maar twee uur per dag slapen. Mocht je dus een olifant zien liggen, weet je dat die echt moe is.

Dutten uit verveling

Katten slapen gemiddeld vijftien uur per dag en dat kan zelf oplopen tot twintig uur. De reden hiervoor is dat – in tegenstelling tot mensen – katten korte en lange slaapjes doen verdeeld over de dag. „Als een poes achttien uur per dag ligt te dutten, dan wil dat nog niet zeggen dat zij al die slaap nodig heeft. Zij slaapt ook omdat het fijn is”, zegt Dr. Raizen.

Wat is slaap?

Verder wijst de professor erop dat slaap nog steeds een onbegrijpelijk fenomeen is voor de moderne wetenschap. De theorie die het nut van slaap plaatst onder lichamelijke weerstand en ontwikkeling van de hersenen en het geheugen, is volgens de professor niet overtuigend. „Dit verklaart het nut van slapen nog steeds niet en is misleidend. Een vleermuis slaapt twintig uur per dag en zou dus een genie moeten zijn”, zegt de professor.

De grote vraag is hoe belangrijk slaap nou werkelijk is. Hoe kan het dat olifanten met slechts twee uur slaap prima kunnen functioneren en wij als mens vier keer zoveel nodig hebben? Het antwoord op deze vraag blijft voor Dr. David Raizen nog onbeantwoord.

Lees ook: Altijd al met je kat willen praten? Nu kan dat (via een app)!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit is de echte reden dat huisdieren slapen: je kat verveelt zich
Sluiten