Iris Hermans
Iris Hermans Opvallend 24 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Niet Irma Sluis of de Sluizenmoeder: zo heet de grootste zeesluis wél

Dan kun je uit een allerhande aan originele sluisnamen kiezen en wordt het uiteindelijk Zeesluis IJmuiden. Fans van gebarentolk Irma Sluis balen.

„Ik zal niet zeggen dat het Nederlanders ontbreekt aan een beetje verbeeldingskracht…”, schrijft iemand op Twitter. Maar het is natuurlijk wel een beetje een saaie naam, al staat-ie wel precies voor wat het is: Zeesluis IJmuiden. Overigens nog best lastig om die naam snel achter elkaar te zeggen. Zeesluis IJmuiden. Zeesluis IJmuiden.

JeSluisZeesluis

Zeesluis IJmuiden dus. Dat is de naam die de grootste zeesluis ter wereld in IJmuiden heeft gekregen. Nederlanders mochten meedenken over de nieuwe naam, maar suggesties als De Irma Sluis, verwijzend naar doventolk Irma Sluis, Sluisje McSluisface en De Sluizenmoeder, haalden het niet.

Voor minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) is het duidelijk. „De naam Zeesluis IJmuiden is precies wat het is: gelegen in IJmuiden vormt de sluis de komende 100 jaar de toegangspoort tot het Noordzeekanaalgebied en de havens van Amsterdam. Een belangrijke sluis, met een glasheldere nieuwe naam.”

Op social media vinden mensen het vooral een erg saaie naam. Verslaggever Olav Koens noemt het zelfs „een grove schande.” Ook hij was helemaal voor de Irma Sluis.

Selectie

In totaal kwamen er ruim vijfduizend reacties op de oproep van Rijkswaterstaat en de gemeente Velsen om mee te denken over een naam. Daaruit heeft de gemeente een selectie gemaakt. Een jury bestaande uit nabije buren van de zeesluis bepaalde de top 5 en burgemeester en wethouders van Velsen kozen daar Zeesluis IJmuiden uit.

Op sociale media ontstond een heuse lobby om de sluis naar doventolk Irma Sluis te noemen. Zij is in korte tijd zeer bekend geworden door haar optreden tijdens de coronapersconferenties van minister-president Mark Rutte en andere ministers. Maar om een sluis naar iemand te kunnen vernoemen, moet die persoon minstens tien jaar dood zijn, tenzij het om een lid van het koningshuis gaat.

Lees ook: Boeren en milieuactivisten hebben elkaar éindelijk gevonden. Hierin dan tenminste.

‘Namen’

Op social media worden herinneringen gedeeld van andere naam-wedstrijden, die ook niet heel spannend eindigden.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Niet Irma Sluis of de Sluizenmoeder: zo heet de grootste zeesluis wél
Sluiten