Anne Kersten
Anne Kersten Opvallend 12 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Gat graven naar andere kant van de aarde? Hier kom je uit

Misschien verveel je je inmiddels aardig in deze coronaperiode en heb je al wat gefantaseerd over waar je uit zou komen als je een gat récht naar beneden zou graven. Om je bij te staan in al je dagdromen, is deze tool in het leven geroepen. Daarmee zie je précies waar je uit zou komen.De tool, Antipodesmap, genaamd, laat zien wat er precies aan de andere kant van de aardbol ligt. Nu zullen we alvast verklappen: er is een grote kans dat je in zee eindigt. Er zijn namelijk maar een paar grote steden die precies elkaar antipode zijn. Zo kom je vanuit Christchurch (Nieuw-Zeeland) uit in A Coruña (Spanje). En Madrid (Spanje) zit weer aan de andere kant van Weber (Nieuw-Zeeland). Shanghai (China) en Buenos Aires (Argentinië) zijn ook elkaars letterlijke tegenpolen.

Water, water en nog meer water

Mocht je je afvragen wat er aan de andere kant van Nederland ligt, moeten we je toch teleurstellen. Je komt niet uit in Australië, zoals je misschien zou denken, maar in de Grote Oceaan. Ten zuidoosten van Nieuw-Zeeland om precies te zijn. Die plek ligt nét aan de andere kant van de datumgrens. Anders gezegd: als het bij ons maandag is, is het daar nog zondag.

Vaste land onder je voeten krijg je pas na honderden kilometers zwemmen. Eenmaal daar aangekomen arriveer je op de Antipodeneilanden, een plukje onherbergzame en onbewoonde vulkanische eilanden. Toen Engelse ontdekkingsreizigers de Antipodeneilanden ontdekten, dachten ze dat die precies tegenover Londen lagen. In werkelijkheid is de tegenpool (de ‘antipode’) van de Antipodeneilanden een plek aan de Normandische kust in Frankrijk.

De aarde bestaat voor meer dan 70 procent uit water en daarom is het ook niet verwonderlijk dat je vaker in zee eindigt dan op land. Alleen een deel van de inwoners van Zuid-Amerika bereikt land als ze recht naar beneden zouden graven. Zij komen ergens in China en Zuidoost-Azië uit (en andersom). Ook Portugezen en Spanjaarden uit het noordwesten van het Iberisch Schiereiland komen droog over: zij belanden in Nieuw-Zeeland. En de Nieuw-Zeelanders op hun beurt in Spanje en Portugal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.