Gat graven naar andere kant van de aarde? Hier kom je uit
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.metronieuws.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F10%2Fgraven.jpg)
Water, water en nog meer water
Mocht je je afvragen wat er aan de andere kant van Nederland ligt, moeten we je toch teleurstellen. Je komt niet uit in Australië, zoals je misschien zou denken, maar in de Grote Oceaan. Ten zuidoosten van Nieuw-Zeeland om precies te zijn. Die plek ligt nét aan de andere kant van de datumgrens. Anders gezegd: als het bij ons maandag is, is het daar nog zondag.
Vaste land onder je voeten krijg je pas na honderden kilometers zwemmen. Eenmaal daar aangekomen arriveer je op de Antipodeneilanden, een plukje onherbergzame en onbewoonde vulkanische eilanden. Toen Engelse ontdekkingsreizigers de Antipodeneilanden ontdekten, dachten ze dat die precies tegenover Londen lagen. In werkelijkheid is de tegenpool (de ‘antipode’) van de Antipodeneilanden een plek aan de Normandische kust in Frankrijk.
De aarde bestaat voor meer dan 70 procent uit water en daarom is het ook niet verwonderlijk dat je vaker in zee eindigt dan op land. Alleen een deel van de inwoners van Zuid-Amerika bereikt land als ze recht naar beneden zouden graven. Zij komen ergens in China en Zuidoost-Azië uit (en andersom). Ook Portugezen en Spanjaarden uit het noordwesten van het Iberisch Schiereiland komen droog over: zij belanden in Nieuw-Zeeland. En de Nieuw-Zeelanders op hun beurt in Spanje en Portugal.