Redactie Metro
Redactie Metro Opvallend 17 sep 2020

Transgendervrouw volgens Franse wet geen moeder

Een Franse vrouw die geboren is als man, mag zichzelf van de hoogste rechter geen moeder van haar kinderen noemen. Op papier is de transgendervrouw nog steeds de vader van de kinderen.

Samen met haar vrouw kreeg ze een meisje, dat inmiddels zes is. Als de 51-jarige officieel ook de moeder van de kinderen wil worden, moet ze de kinderen adopteren, oordeelde de Cour de Cassation.

Wat het verhaal bijzonder maakt, is dat de vrouw al sinds 2011 door de Franse autoriteiten als vrouw wordt erkend. In 2014 kreeg ze samen met haar vrouw een dochter. Ze had destijds nog geen geslachtsveranderingsoperatie gedaan. Dat maakte het voor het stel dus mogelijk om op biologische wijze een kind te krijgen.

Vechten voor haar rechten

Sinds de geboorte van hun dochter, vecht de vrouw voor haar rechten. Op dit moment staat ze namelijk geregistreerd als de vader van het kind, niet als de moeder. In 2018 werd er in de rechtbank van Montpellier besloten dat ze wordt omschreven als de biologische ouder van het kind, een nieuwe categorie.

Toch besloot de Cour de Cassation dat het oordeel grotendeels niet geldig is. Daardoor moet de vrouw haar zaak nu opnieuw aanvechten. „Het is schandalig”, reageert Clelia Richard, de advocaat van de vrouw. Ze noemt de uitspraak een verloren kans. „Helaas is dit gevecht nog niet voorbij”, zegt ze volgens Daily Mail.

Transgender, hoe zit dat?

In Nederland identificeert ongeveer 3,9 procent van de mensen zich niet met het geslacht waarmee ze geboren zijn. Deze mensen voelen zich niet volledig man of vrouw. De een ontdekt dat op jonge leeftijd, terwijl anderen het juist veel later ontdekken. Het is mogelijk om geheel of deels van geslacht te veranderen. Daar komen sociale, juridische en medische aspecten bij kijken. Wat er precies bij komt kijken, leggen we hier uit.

Lees ook: Transgender kinderen kunnen ook in Nijmegen terecht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Transgendervrouw volgens Franse wet geen moeder
Sluiten