Redactie Metro
Redactie Metro Gezondheid 17 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Nederlanders luisteren slecht naar elkaar

We hebben allemaal graag een luisterend oor maar we blijken er zelf vaak geen te zijn. Vier op de vijf Nederlanders luistert tijdens een gesprek niet altijd goed, blijkt uit onderzoek van de Luisterlijn.

Het blijkt dat we vooral niet goed zijn in luisteren, zegt Leo Noordegraaf, directeur-bestuurder bij de Luisterlijn in een persbericht. „Luisteren is een onderschatte vaardigheid en wordt niet of nauwelijks geleerd op scholen of opleidingen. En dat is jammer, want door te luisteren krijg je beter contact, meer begrip en kun je echt van betekenis zijn voor de ander.”

Een opluchting als je belt

In 2019 wist een grote groep mensen de Luisterlijn in totaal 439.421 keer te vinden. „Mensen voelen zich gehoord, beter of zelfs opgelucht. Soms krijgen ze inzicht of kunnen ze beter met iets omgaan.”

Ook in tijden van corona is het belangrijk om naar elkaar te luisteren. Met een nieuwe campagne hoopt de organisatie dat voor elkaar te krijgen. „We willen duidelijk maken dat luisteren met echte aandacht het verschil kan maken voor de ander. Juist voor mensen die zich eenzaam voelen.”

Luisteren nog best een kunst

Hoe je goed luistert? Het behelst meer dan een knikje of een ‘hm-m’ terwijl je een ander laat uitpraten. „We helpen mensen om beter te leren luisteren. Echt luisteren is meer dan niets zeggen. Het vereist verschillende vaardigheden, zoals: het maken van contact, stellen van goede vragen, doorvragen, stiltes laten vallen en niet direct met je eigen verhaal of suggesties komen.”

Een van de redenen voor de campagne, is dat veel mensen zich eenzaam voelen. In 2019 voelde één op de tien Nederlanders boven de vijftien zich eenzaam, onderzocht het CBS. Vooral alleenstaanden en alleenstaande ouders voelen zich vaker eenzaam dan stellen of mensen met thuiswonende kinderen. Mensen die alleen wonen maar wel een partner hebben waarmee ze niet samenwonen, zijn minder eenzaam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.