Redactie Metro
Redactie Metro Opvallend 1 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

In beeld: de ingestorte kade in het centrum van Amsterdam

Het instorten van een kade in de Amsterdamse binnenstad is vandaag vermoedelijk gebeurd door een sinkhole. Hier zie je de foto’s.

Personeel op dekschuiten moet met damwanden de rest van de kade aan de Grimburgwal stutten. Niemand raakte in het centrum van de hoofdstad gewond door het instorten van de kade, die grenst aan een gebouw van de Universiteit van Amsterdam. Hier zie je beelden van de Telegraaf.

Een foto van de ingestorte kade in Amsterdam
Foto: ANP / Evert Elzinga

Niemand in UvA-pand bij kade aanwezig

Volgens de UvA is het gebouw aan het begin van de middag direct ontruimd en heeft iedereen veilig het pand verlaten. Vanwege de coronamaatregelen was slechts een klein aantal mensen in het UvA-pand aanwezig. Op deze locatie zitten de onderwijsbalie van de Faculteit der Geesteswetenschappen en de afdeling Kunstgeschiedenis.

Een foto van de ingestorte kade in Amsterdam
Foto: ANP / Evert Elzinga

Onderzoek naar sinkhole

De gemeente onderzoekt hoe de sinkhole, waarbij een loze ruimte ontstaat onder de grond waardoor die instort, kon ontstaan. Een calamiteitenteam is ter plekke om de situatie te beoordelen en te stabiliseren, aldus een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Sharon Dijksma.

Een foto van de ingestorte kade in Amsterdam
Foto: ANP / Evert Elzinga

Kade vaak in slechte staat

In Amsterdam verkeren tientallen kilometers kademuur in slechte staat door jarenlange verwaarlozing. Vooral in de historische binnenstad zijn er veel kwetsbare kades, die vaak meer dan honderd jaar oud zijn en nu veel zwaarder worden belast dan waar ze destijds voor ontworpen zijn. Afgelopen jaren stortten verschillende keren kademuren in of trad er verzakking op. De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid en het onderhoud van in totaal 600 kilometer aan kades en oevers en heeft begin vorig jaar miljoenen uitgetrokken voor het herstel.

Een foto van de ingestorte kade in Amsterdam
Foto: ANP / Evert Elzinga

Volgens de woordvoerder zijn die herstelwerkzaamheden al begonnen en zijn daar waar nodig voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo heeft de gemeente op de meest kwetsbare plekken noodconstructies aangebracht, zoals steunmuren, en zijn parkeerplekken voor auto’s weggehaald.

Een foto van de ingestorte kade in Amsterdam
Foto: ANP / Evert Elzinga

‘Blij dat er geen letsel is’

„Helaas is vanmiddag een kade ingestort op de Grimburgwal”, reageerde Dijksma. „Ik ben heel blij dat dit niet heeft geleid tot persoonlijk letsel. Dit laat opnieuw zien dat de noodzaak onverminderd groot is om te investeren in onderhoud en achterstallig onderhoud weg te werken. We investeren hier sinds afgelopen jaar dan ook stevig in.”

Lees ook: Deliveroo-bezorgers zoeken naar vermiste personen: ‘Hoe meer mensen uitkijken, hoe beter’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.