Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 15 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

In 2017 knipten meer criminelen hun enkelband door

Maar liefst 63 criminelen die onder elektronisch toezicht stonden hebben vorig jaar hun enkelband doorgeknipt, zo blijkt uit onderzoek van De Telegraaf. Dat aantal is twee keer zo hoog als in 2016.

In veertien van de 63 ging het om iemand die voorwaardelijk was vrijgelaten, daarvan zijn er elf weer opgepakt. Dat betekent dat zeker drie criminelen die vorig jaar hun enkelband doorknipten op dit moment nog spoorloos zijn. Ze staan inmiddels internationaal gesignaleerd. In totaal droegen er 2850 criminelen die voorwaardelijk waren vrijgelaten of onder toezicht stonden een enkelband. Het ministerie van Justitie en Veiligheid benadrukt dat het in 2017 ‘bij circa 98 procent van de 2850 dragers wel goed ging’.

Stevige band

Het is niet de eerste keer dat De Telegraaf onderzoek doet naar het aantal doorgeknipte enkelbanden. Vorig jaar bleek dat 35 van de 2700 criminelen hun enkelband af wisten te krijgen, en daar volgde felle kritiek op van de Kamerleden. Klaas Dijkhoff, toenmalig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie liet toen weten dat er werd gewerkt aan een stevigere band die vooral bij zware risicogevallen zou worden ingezet. Vooralsnog heeft dat heeft dus nog niet tot een daling geleid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.