Iris Hermans
Iris Hermans Good vibes 24 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Bevroren Niagarawatervallen: sprookjesachtig winter wonderland

De Niagarawatervallen behoren tot de bekendste watervallen ter wereld en trekken jaarlijks miljoenen toeristen, die het sprookjesachtige water maar wat graag op de gevoelige plaat vastleggen. Door de aanhoudende vrieskou is het water nu deels bevroren en dit levert bijzondere plaatjes op. Net als de zonsopkomst vanmorgen trouwens.

De Niagarawatervallen zijn zowel aan de Amerikaanse als de Canadese kant deels bevroren na een aanhoudende periode van lage temperaturen. De VS werd vorige week geteisterd door een dodelijke winterstorm met de laagste temperaturen in twintig jaar tijd.

Bevroren Niagarawatervallen

Vorige week daalde de temperatuur in Niagara in de staat New York tot -18 graden, wat ertoe heeft geleid dat sinds maandag delen van de beroemde watervallen bevroren zijn. Elk jaar vormt zich ijs op de watervallen, maar ondanks de vrieskou stopt het water nooit met stromen. Wijdverbreide bevriezing vindt pas plaats nadat het langere tijd flink heeft gevroren, meldt Niagara Falls USA.

Op beelden die op social media circuleren, zie je toeristen foto’s maken, met de watervallen op de achtergrond. Een deel van de waterval dat stukken ijs ‘uitspuugt’ heeft met een beetje fantasie wel wat weg van een reusachtige slush puppy machine:

In het gebied om de watervallen heen ligt een dik pak sneeuw, de laatste keer dat er zoveel sneeuw viel was in 2017. Toen lag er een laag van ruim een halve meter.

„Magisch!”, roepen mensen het uit op Twitter. „Ongelooflijk mooi! Totaal niet wat ik verwacht had bij een bevroren waterval.” De regenboog erbij maakte het plaatje, dat niet zou misstaan in Disney’s Frozen, compleet. Om warm van te worden.

Vrieskou

Meerdere staten in de Verenigde Staten werden vorige week getroffen door vrieskou. Deze werd veroorzaakt door een verstoorde polaire vortex, een lagedrukgebied dat zich boven de Noordpool bevindt. Als er in de stratosfeer een opwarming plaatsvindt, kan de polaire vortex, ook wel poolwervel genoemd, verstoord raken. Hierdoor kan het op bepaalde plekken ineens veel kouder zijn dan normaal.

#Watervallen

De watervallen, die er begin deze maand nog heel anders bij lagen, worden ondanks corona nog steeds bezocht.

Ook worden herinneringen opgehaald aan „een van de mooiste uitzichten die ik ooit zag.”

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bevroren Niagarawatervallen: sprookjesachtig winter wonderland
Sluiten