Metro en ANP
Metro en ANP Good vibes 29 jan 2021 / 21:01 uur

Rijke Oostenrijker laat fortuin na aan Frans dorpje waar hij onderdook

De een laat niets dan ellende achter, een ander heel veel verdriet. De nalatenschap van Oostenrijker Erich Scham aan een Frans, op het eerste gezicht niet heel boeiend dorpje, is weer van een heel andere orde.

De Oostenrijker Erich Schwam heeft een deel van zijn fortuin nagelaten aan het Franse dorp Chambon-sur-Lignon, als dank dat hij en zijn familie daar konden onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog. De 90-jarige Schwam overleed op 25 december.

Groot bedrag dorpje

Burgemeester Jean-Michel Eyraud heeft twee ontmoetingen met de Oostenrijker gehad om alles te regelen. Hij wilde niet zeggen om hoeveel geld het gaat, maar het is „een groot bedrag voor het dorp”. De voorganger van Eyraud sprak eerder ook met Schwam en hij is wat loslippiger. Volgens de oud-burgemeester gaat het om 2 miljoen euro.

De Oostenrijker wil dat het geld wordt besteed aan onderwijs en jeugdinitiatieven zoals onderwijsbeurzen.

Schwam

Schwam en zijn familie kwamen in 1943 naar het bergdorp. De dorpsbewoners huisvestten de familie in de lokale school om ze te verbergen voor de nazi’s. De familie Schwam vertrok in 1950 weer uit het dorp.

Het dorp ligt op 88 kilometer ten zuidwesten van Lyon, heeft zo’n 2500 inwoners en is op het eerste gezicht niet per se een ‘daar moeten we naartoe’-dorp. Totdat je de geschiedenis hoort en beseft dat dit Franse bescheiden gehucht eigenlijk een prijs zou moeten winnen. En dat heeft het dorp dan ook gedaan: het is een van de twee gemeenschappen door Israel geëerd voor z’n durf en kracht als ‘Righteous among Nations.’

Chambon-sur-Lignon is een bekend onderduikdorp, iets wat ook terug te vinden is in gedenktekens in het dorp zelf.

Inwoners hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog veel mensen geholpen. Het dorp heeft ongeveer 2500 Joden beschermd tegen de nazi’s. Daarvoor hielpen de dorpelingen ook al mensen die vluchtten tijdens de Franse Revolutie en de Spaanse burgeroorlog. Meer recent hebben ze veel mensen uit Afrika en het Midden-Oosten opgenomen. De achterliggende reden is het geloof. Als christen zijnde, geloven ze in naastenliefde en willen ze vreemdelingen verwelkomen. „Een voorbeeldstad!”, noemt Avi Cohen het, met een grote duim omhoog.

Lees ook: Na extreme kou Spanje nu recordwarm met bizar groot temperatuurverschil!

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Rijke Oostenrijker laat fortuin na aan Frans dorpje waar hij onderdook
Sluiten