Redactie Metro
Redactie Metro Good vibes 16 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Zeer zeldzaam en ‘lekker speels’ hertje geboren in Beekse Bergen

Beekse Bergen heeft er een Pater-Davidshertje bij. In het wild leven ze niet meer, in Beekse Bergen dartelen er nu vijf van deze ‘missionarishertjes’ rond.

In Safaripark Beekse Bergen is onlangs een zeldzaam hertje geboren. De soort, het Pater-Davidshert, komt in het wild niet meer voor. Wel leven er in dierenparken en reservaten wereldwijd nog ongeveer 1500 van deze soort.

Fokko het speelse hertje

In tegenstelling tot dierenpark Artis, waar ze sinds een paar jaar niet meer de namen van nieuw geboren dieren naar buiten brengen, doen ze dat hier wel. Het hertje heet Fokko en is eind mei geboren. „Hij doet het heel goed”, meldt het dierenpark vandaag. „Hij is lekker speels, ook naar de andere herten toe. Verder is hij veel bij de waterkant te vinden, wat natuurlijk helemaal past bij deze soort.” In het park leven nu vijf Pater-Davidsherten.

Zeldzaam Pater-Davidshertje geboren!

Het Pater-Davidshert kwam vroeger veelvuldig voor op vlaktes met veel water en in de moerassen van China. Ondertussen is dat helaas niet meer het geval. Dat maakt deze geboorte extra bijzonder! 🦌

Gepostet von Beekse Bergen am Montag, 15. Juni 2020

Missionarishertje

Het is een hertje met een verleden. De soort kwam vroeger veel voor op vlaktes met veel water en in de moerassen van China, vertelt Beekse Bergen. Doordat veel op de herten werd gejaagd, was de soort al bijna uitgestorven toen de Franse missionaris Pater Armand David in 1865 de laatste roedel zag in een keizerlijk wildpark bij Peking.

De Chinese keizer schonk na het bezoek van de missionaris zestien herten aan verschillende Europese dierenparken. Toen na de Chinese Bokseropstand van 1900 de laatste exemplaren in China door de uitgehongerde bevolking waren opgegeten, waren dat de laatste overgeblevenen van de soort. Met deze zestien dieren is destijds een fokprogramma opgezet.

Ruim twee meter

Een jong komt na een draagtijd van veertig weken ter wereld. Ze worden ongeveer 20 tot 25 jaar oud. Een volwassen hert is ongeveer 115 centimeter hoog en 220 centimeter lang. Ze gaan graag in het water, zijn goede zwemmers en hebben brede hoeven waardoor ze goed door moeras kunnen lopen, licht Beekse Bergen toe.

Eind maart werd er een chimpansee geboren. Onbekend was toen wie zijn vader was.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zeer zeldzaam en ‘lekker speels’ hertje geboren in Beekse Bergen
Sluiten