Metro
Metro Good vibes 7 mrt 2019 / 13:05 uur

Zwerfhond beklimt als eerste hond Himalaya-bergtop

Kan jouw hond op commando zitten en piest ‘ie niet binnen op het kleed? Knap hoor. Maar een Nepalese zwerfhond heeft een veel grotere prestatie neergezet. Als eerste hond heeft ze namelijk een 7000 meter hoge bergtop van de Himalaya beklommen.

Niet zonder slag of stoot

Hè hoe dan, vraag je je misschien af. Ze sloot zich spontaan aan bij een groepje bergbeklimmers en trippelde vrolijk achter ze aan, terwijl zij zich steeds verder de Himalaya op worstelden. De hond, Mera genaamd, is waarschijnlijk de eerste hond ooit die zonder enige vorm van support de bergtop, die Baruntse heet, heeft beklommen.

Zwerfhond beklimt als eerste hond Himalaya-bergtop
Meru in actie / Outside Online – Don Wargowsky

Dat ging niet zonder slag of stoot. Haar pootjes waren bebloed en haar nagels gebroken. „Het was moeilijk om te zien”, vertelt berg-gids Don Wargowsky. Toch bleef Meru maar achter hem aanlopen en in zijn tent slapen, schrijft het tijdschrift Outside OnlineWargowsky probeert haar in een basiskamp achter te laten, maar ze knaagt gewoon haar touw door en voegt zich weer bij het team. De man benadrukt dat niemand de hond gedwongen heeft mee te komen, dit is dan ook haar eigen overwinning.

Speciale hond

De lokale Sherpa’s, die de klimmers vergezelden op hun trip, zeiden dat ze nog nooit zoiets gezien hadden. „Ze zeiden dat ze een speciale hond was, dat ze geluk bracht voor de expeditie. Sommigen zeiden zelfs dat ze gezegend was."

Nadat ze de top bereikt had, was Mera een spontane beroemdheid in het basiskamp. En een zwerfhond is ze nu niet meer, een van de sherpa’s heeft haar namelijk in huis genomen. Ze is per slot van rekening een „speciale hond".

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwerfhond beklimt als eerste hond Himalaya-bergtop
Sluiten