Kasper Hermans
Kasper Hermans Good vibes 4 aug 2017

Man bouwt pretpark voor gehandicapte dochter

De Amerikaan Gordon Hartman had over geld niet te klagen, maar één grote wens kon hij maar niet in vervulling laten gaan: zijn dochter Morgan meenemen naar een pretpark. Vanwege haar handicap was het immers lastig om in parken als Disneyland in de meeste attracties te komen.

Daarom besloot Hartman het roer om te gooien. In 2005 verkocht de zakenman zijn bouwbedrijf en startte hij de non-profit The Gordon Hartman Family Foundation. Daarmee begon hij in 2007 aan de bouw van een pretpark, waar zijn dochter wel gewoon in de attracties kon plaatsnemen. De totale kosten van Morgan’s Wonderland: 56 miljoen euro.

Voor iedereen

„We wilden een pretpark bouwen waar iedereen aan alles mee kan doen. Dat zowel mensen met en zonder speciale behoeften er vrijuit plezier kunnen maken”, legt de Texaan uit aan BBC News. „Het is ‘s werelds eerste uiterst toegangbare pretpark.”

In overleg met doktoren, therapeuten, ouders en kinderen uit de doelgroep werden de ontwerpen en bouwplannen gemaakt. Het park – ter grootte van zo’n 10 hectare – staat inmiddels op de plek van een ongebruikte steengroeve.

Niet durven

Uiteindelijk ging het park open. „In het begin durfde Morgan nog niet om bijvoorbeeld in de carrousel te gaan. Ze begreep niet waarom deze rondjes draaide en de dieren op en neer gingen. Het heeft heel lang geduurd, maar nu gaat ze heel graag op die attractie.”

In het pretpark heeft een op de drie medewerkers zelf een handicap. Mensen met een beperking mogen gratis naar binnen. Hierdoor loopt het park jaarlijks ongeveer 900.000 euro mis. „Maar dat vangen we op met behulp van donateurs, partners en fundraisers.”

Gordon met zijn dochter Morgan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Man bouwt pretpark voor gehandicapte dochter
Sluiten