Job Halkes
Job Halkes Binnenland 4 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

Tien baby’s gered dankzij vondelingenkamers

De afgelopen drie jaar zijn tien baby’s anoniem achtergelaten in een vondelingenkamer van Stichting Beschermde Wieg. Dat laat oprichtster Barbara Muller weten. Nog eens 250 wanhopige moeders zijn geholpen tijdens de zwangerschap. De stichting pleit dan ook voor het schrappen van de strafbaarstelling van het achterlaten van een kind.

„Baby’s horen niet in een vuilniszak te eindigen zoals in Rotterdam. Zij hebben recht op een veilige wieg en als die niet bij hun eigen ouders kan staan, dan bij liefdevolle mensen die voor het kindje willen zorgen”, aldus Muller. „In ons land is het verboden je baby veilig en anoniem achter te laten. In twaalf Europese landen is deze wet reeds aangepast.” De stichting wil dat ook Nederland de wetgeving aanpast zodat een baby veilig en anoniem achterlaten niet meer strafbaar is. „En het strafbaar houden wanneer een moeder/vader het kind dood of op een onveilige plek achterlaat. Het in stand houden van de wet zoals deze nu is, eist kinderlevens.”

ANP
ANP

Volgens Muller moet er onderscheid gemaakt worden tussen moeders, en soms vaders, die hun kind veilig achterlaten en diegene die een baby in een vuilniszak stoppen. „Ouders die willen dat hun baby gevonden wordt, zorgen daarvoor. Door het op een makkelijk vindbare plek te leggen. Moeders die dit niet willen, verstoppen het goed. Zij hebben hun zwangerschap ook negen maanden weten te verbergen. Zij begraven de baby of verstoppen het in een vuilniszak die ze in de kliko gooien. Denk aan de containerbaby in Amsterdam. Deze baby wordt niet gemist omdat het een niet-geregistreerde zwangerschap betrof.”

Naar eigen zeggen zijn er dankzij de vondelingenkamers van de stichting tien baby’s van de dood gered en hebben nog eens 250 wanhopige moeders hulp gekregen. „Van vrouwen die lijden onder eergerelateerd geweld, die verkracht zijn of incestslachtoffer zijn. Als ze eenmaal de moed en kracht hebben gevonden ons te bellen en er een vertrouwensrelatie ontstaat, laten ze – na hun bevalling waar wij bij begeleiden – in negen van de tien situaties gegevens achter die wij bij een notaris deponeren. Opdat hun gegevens niet in een landelijke database komen, wat levensgevaarlijk kan zijn”, legt Muller uit. „Twee moeders kozen ervoor met onze hulp zelf voor hun baby te zorgen en acht moeders deden afstand.”

Vondelingenkamer Rotterdam

De stichting wil graag een vondelingenkamer in Rotterdam en dan het liefst in een ziekenhuis. „De Isala Klinieken en HagaZiekenhuis hebben een Beschermde Wieg-kamer en hebben beide al begeleid bij diverse casussen”, aldus Muller. „Het taboe moet worden doorbroken. Je baby veilig en desnoods anoniem achterlaten is een daad van liefde en van zorg. Want iedere baby heeft recht op leven, op liefde, affectie en ontwikkeling.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tien baby’s gered dankzij vondelingenkamers
Sluiten