Jordy Kruse
Jordy Kruse Good vibes 28 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Zorgen om ‘challenge’ die aanzet tot zelfdoding

Enkele hulpverleners maken zich zorgen over de zogenaamde ‘Blue Whale Challenge’. Het bizarre spel kan leiden tot zelfdoding en wordt naar verluidt veel gespeeld in Rusland.

Het spel gaat rond op internet en hulpverleners zijn daarom bang dat het ook overwaait naar Nederland.

In de ‘Blue Whale Challenge’ moeten jongeren vijftig dagen lang iedere dag een opdracht uitvoeren. Het begint relatief onschuldig met het kijken van een horrorfilm, maar de opdrachten worden steeds heftiger. Zo moeten spelers met hun benen over de reling van een hoog gebouw bungelen en zichzelf snijden. De laatste opdracht is het plegen van zelfmoord.

Gesloten groepen

Hoewel in Nederland nog geen groot alarm wordt geslagen vanwege de challenge, maken hulpverleners zich wel zorgen. Het spel wordt sinds 2015 in verband gebracht met zelfdoding onder Russische jongeren. Zij zouden het spel vooral online spelen in gesloten groepen.

Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media weet niet of het spel daadwerkelijk wordt gespeeld. „Het verhaal gaat vooral heel snel rond”, zegt ze tegenover het AD. Volgens haar kan de challenge tieners met suïcidale gevoelens aantrekken. „Aandacht voor dit fenomeen trekt twee soorten tieners aan: sensatiebeluste jongeren die willen weten wat er gebeurt, en tieners die al suïcidale gevoelens hebben. Bij hen moet je alert zijn.”

Melding

Bij 113 Zelfmoordpreventie kwam tot nu toe één melding binnen van een vrouw die zich met de Blue Whale Challenge bezighield. Scholen zijn na de melding door de GGZ geïnformeerd over het fenomeen. Hulpverleners adviseren het spel vooral niet in de klas te bespreken, omdat kopieergedrag mogelijk het gevolg kan zijn.

Ondertussen doet de Russische inlichtingendienst FSB onderzoek naar het spel. Als het aan president Poetin ligt wordt het aanzetten tot zelfdoding strafbaar.

Hulp nodig? Stichting Zelfmoordpreventie 113 is 24/7 te bereiken via 0900-0113.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.