Erik Jonk
Erik Jonk Sport 28 mei 2017

Dumoulin flikt het! Winnaar Giro d’Italia

Met een allesbeslissende tijdrit naar Milaan heeft Tom Dumoulin de roze trui definitief gegrepen. Daarmee is de Limburger de eerste Nederlander die de Giro d’Italia heeft gewonnen en nog wel een jubileumeditie ook: de honderdste.

Hij moest vanaf een vierde plaats in het klassement komen, maar door zijn doorgaans oersterke tijdrit was dat niet onoverkomelijk. Maar ja, onder dergelijke druk: flik het dan maar eens.

De boel aan flarden

Dumoulin verloor de afgelopen twee bergetappes tijd en moest daarom Thibaut Pinot (Frankrijk, 10 seconden), Vincenzo Nibali (14 seconden) en Nairo Quintana (53 seconden) voor de start van de tijdrit voor zich dulden. In de tussentijden bleek zondagmiddag al snel dat Dumoulin vernietigend bezig was. Hij reed de boel, zogezegd, aan flarden.

De renner van Sunweb verspeelde in 2015 het eindklassement in de Vuelta, de Ronde van Spanje. Daarmee bleven Joop Zoetemelk en Jan Janssen – beiden wonnen zowel de Vuelta als de Tour de France – de enige Nederlanders met overwinningen in de grote rondes in Frankrijk, Spanje en Italië. Tom Dumoulin is nu (na 37 jaar!) de derde Nederlandse wielerheld in zware etappewedstrijden.

Tom Dumoulin won de tijdrit overigens niet, want er was nog meer Nederlands succes. Jos van Emden van Team LottoNL-Jumbo was 15 tellen sneller dan onze ‘Turbo Tom’. Dumoulins grootste concurrent Quintana gaf 1.24 minuten toe, waardoor roze Tom de Colombiaan in het eindklassement 31 seconden achter zich liet.