Steven Musch
Steven Musch Nieuws 28 mei 2017

‘Trump wil terugtrekken uit klimaatakkoord Parijs’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tegen vertrouwelingen, waaronder het hoofd van de Environmental Protection Agency (EPA) Scott Pruitt, gezegd dat hij uit het klimaatakkoord van Parijs wil stappen. Dat meldt nieuwsorganisatie Axios op basis van drie bronnen die direct betrokken zijn.

Tijdens de G7-top in Italië, een bijeenkomst van zeven grote industriële staten, zei Trump zaterdag nog dat hij volgende week een besluit zou nemen over het klimaatakkoord. De overige landen op de top (Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittanië, Italië, Canada en Japan) probeerden Trump tijdens de top te overtuigen van het belang van het akkoord, waarin afspraken zijn gemaakt om de opwarming van de aarde onder de 2 procent te houden. De 174 landen die het akkoord in 2015 ondertekenden beloofden allemaal de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Maar sinds de verkiezing van Trump staat het akkoord van Parijs onder druk. De Amerikaanse president heeft verschillende keren gezegd dat klimaatverandering een hoax is en spreekt met zijn sceptische houding een grote groep Amerikanen aan. Hij wil de productie van olie en gas juist opvoeren en zegt daarmee duizenden banen te willen creëren.

Smeltende ijskappen

Amerika is na China de grootste uitstoter van broeikasgassen, maar zelfs China – jarenlang een grote dwarsligger als het ging om internationaal klimaatbeleid – heeft Trump op het hart gedrukt om het Akkoord van Parijs te blijven steunen. Maar de kans is klein dat Trump dat gaat doen.

In opdracht van persbureau AP berekenden wetenschappers wat er gebeurt als de VS zich terugtrekken uit het klimaatakkoord. De uitkomst? Als de VS zich terugtrekken uit het akkoord, zal het land verantwoordelijk zijn voor een temperatuurstijging van zo’n 0,3 graden, voor het einde van de eeuw. Met als gevolg dat de ijskappen sneller zullen smelten en de zeespiegel harder zal stijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Trump wil terugtrekken uit klimaatakkoord Parijs’
Sluiten