Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Good vibes 2 mei 2017
Leestijd: 4 minuten

Open-up week: maak psychische klachten bespreekbaar

Van 1 tot 4 mei is het Openup-week: met dit initiatief willen 3FM en MIND jongeren stimuleren om ‘uit de kast te komen’ met hun psychische klachten. Vier op de tien jongeren tussen de 13 en 24 jaar kampen met psychische klachten als piekeren, somberheid, paniekaanvallen, faalangst of eetproblemen. Zo’n 37 % van de Nederlandse jongeren die psychische klachten ervaren durven niet open te zijn naar andere mensen over deze klachten.

Bang om verhaal te vertellen

Aangeven dat je last hebt van een depressie, angst, eet of persoonlijkheidsstoornis of PTTS het zijn misschien niet bepaald onderwerpen die je direct bespreekt als je met je vrienden in de kroeg zit. Jongeren zijn vaak niet open over hun psychische problemen omdat ze bang zijn dat ze als aanstellers worden gezien, niet serieus worden genomen of anders worden behandeld.

Lidewy Hendriks is psycholoog bij MIND en Korrelatie en legt uit dat het juist belangrijk is om wel openlijk te praten over je problemen en je hart te luchten. ,,Alleen al door over je problemen te praten, zul je ze beter begrijpen.” Ook voor je omgeving zal het helpen om erover te praten. ,,Vaak worden mensen die hun kwetsbare kant durven te tonen juist als interessant gezien en door te vertellen hoe je je voelt heb je meer kans op begrip van anderen” zegt Hendriks. ,,Voor mensen met psychische problemen kan het vaak een enorm zwaar ding worden in hun hoofd, door erover te praten wordt het minder beladen. Misschien herkennen mensen zich in je verhaal en daardoor zul je je ook beter voelen.”

Social media vergroten de druk om een perfect leven te leiden

Jongeren vinden het in vergelijking met volwassenen vaak lastiger om over hun problemen te praten omdat jongeren over het algemeen meer het idee hebben dat ze alles goed moeten doen. ,,Ze geloven meer in perfectie dan ouderen. Jongeren hebben nog heel erg het idee dat alles kan en mogelijk is en willen alles perfect doen.” Social media spelen hierbij een grote rol. Op internet wordt elk klein dingetje uitvergroot en lijkt het net alsof iedereen een perfect leven heeft. Social media vergroten de druk om een perfect leven te leiden, waardoor jongeren minder geneigd zijn om hun verhaal te doen. ,, Online kun je jezelf vergelijken met wie je maar wilt en dan ga je je misschien nog minder ‘normaal’ voelen. Jongeren streven er naar om extreem gelukkig te zijn en daardoor wordt het nog moeilijker om te praten over problemen."

‘Bloggen was voor mij de oplossing’

De 22-jarige Mellanie Frerichs heeft sinds haar 18e last van PTTS en een paniekstoornis. Mellanie wil andere leeftijdsgenoten graag helpen met hun psychische klachten en blogt daarover op haar blog Mellaah.

Haar psychische problemen beperken Mellanie tijdens haar dagelijkse leven en in het begin merkte ze dat als ze nieuwe mensen leerde kennen, dat ze haar niet altijd begrepen. Door haar verhaal te doen kreeg zij uiteindelijk meer begrip voor haar situatie en ze er zelf ook beter mee omgaan.

,,Bloggen was voor mij de oplossing, het is een soort dagboek. Ik wilde juist mijn verhaal naar buiten brengen om zo meer begrip te krijgen,” zegt Mellanie aan Metro. Mellanie kreeg op haar eerste blog veel reacties van andere meisjes die ook last hadden van een paniekstoornis. ,, De reacties van buitenaf waren allemaal positief. Mijn leven is niet perfect, maar ik ben blij dat ik op deze manier mensen kan motiveren.”

Psychische problemen in de media

Psychische klachten komen bij iedereen voor en ook artiesten hebben hier last van. Het ideale leven dat zij schetsen op social media en op de rode loper, is niet altijd de hele waarheid. De laatste jaren zijn er steeds meer artiesten die openlijk over hun problemen praten. De Britse Prins William sprak onlangs nog over zijn bezoek aan een psycholoog om de dood van zijn moeder te verwerken. Hij wilde hiermee bijdragen om het stigma rondom psychische problemen weg te nemen. De Britse Prins kreeg hierbij steun van zangeres Lady Gaga. De zangeres heeft te maken gehad met een depressie, maar spreekt hier openlijk over in haar interviews.

Ook zanger Robbie Williams heeft een tijd last gehad van depressies en angststoornissen, maar hield dit lange tijd verborgen en vluchtte in dranks en drugs. Tegenwoordig praat hij openlijk over zijn eerdere problemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Open-up week: maak psychische klachten bespreekbaar
Sluiten