Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Good vibes 2 feb 2017 / 16:58 uur

Rijke preppers kopen bunkers van 3 miljoen

Mocht er ooit een derde wereldoorlog uitbreken, of nog erger mocht de wereld vergaan, dan heeft de Amerikaanse Larry Hall tenminste een plek om te schuilen. In 2008 kocht hij een afgedankte raketsilo. Inmiddels heeft hij al 20 miljoen uitgegeven en de silo om laten bouwen tot luxe bunkers voorzien van onder andere een bioscoop, sportschool, klimmuur en een bar. Er zijn zelfs medische faciliteiten aanwezig.

Voor ‘doomsdaypreppers’ is niets onmogelijk. Larry Hall is liever goed voorbereid en heeft een speciaal ‘Survival Condo Project’ laten bouwen om te kunnen overleven, mocht de maatschappij instorten, meldt News.com.au.

Drie miljoen dollar per appartement

„We willen onszelf en onze familie beschermen wanneer de overheid daar zelf niet langer toe in staat is”, zegt Larry Hall. Destijds kocht hij de raketsilo voor 300.000 dollar ergens op een afgelegen stuk land in de Amerikaanse staat Kansas. Inmiddels heeft hij de silo omgebouwd tot een grootschalig complex dat bestaat uit veertien verdiepingen en twaalf woningen, waar zo’n 75 mensen kunnen wonen. Zo’n volledige verdieping kost 3 miljoen dollar, maar je kunt ook een halve verdieping nemen, die kost de helft. Voor dit bedrag kun je wel genieten van heel wat faciliteiten.

Zo is er genoeg eten, drinken en brandstof om het met zijn allen vijf jaar onder de grond uit te houden. Door middel van in speciale gekweekte tilapia (vis), op hydrocultuur verbouwde groenten en hernieuwbare energie is het mogelijk om een ondergronds leven te leiden. Ook hoef je niet bang te zijn dat je een mollenbestaan gaat leiden, want Hall heeft aan entertainment gedacht.

Van schietruimte tot klimmuur

Het ‘Survival Condo Project’ heeft een ruim aanbod aan entertainment en ontspanning: een bioscoop, supermarkt, schietzaal, zwembad, biljarttafels, fitness-en sparuimte, bar, gamesruimte, klimmuur en bowlingbanen. Ook is er de mogelijkheid om huisdieren mee te nemen. Daarnaast zijn de appartementen voorzien van virtuele ‘LED-vensters’ waarop de omgeving boven de bunker live geprojecteerd wordt. Een van de eigenaren uit New York koos voor videobeelden van Central Park, ze zou de stadsgeluiden, de taxi’s en het toeteren niet willen missen in haar schuilplaats. Ook is er personeel aanwezig dat, mocht het nodig zijn, met militair geschut kan uitrukken.

Alleen de allerrijksten

Larry Hall vond genoeg mensen die een appartement wilden kopen. Een van de woningen heeft hij voor zichzelf, zijn vrouw en 12-jarige zoon gehouden. Volgens Evan Osnos, journalist van The New Yorker, bestaan de rest van de ‘doomsday preppers’ uit directeuren van Sillicon Valley-giganten, miljardairs en hedgefondsmanagers. Die superrijken vrezen dat binnen korte tijd de Amerikaanse beschaving zal instorten.

Bekijk video

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rijke preppers kopen bunkers van 3 miljoen
Sluiten