Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 2 feb 2017
Leestijd: 4 minuten

‘Mensen met voedselallergie mijden massaal feestjes’

Het merendeel van mensen met een voedselallergie slaat weleens een feest over uit angst om ziek te worden of vanwege onbegrip. Het grootste probleem: hun klachten worden niet serieus genomen.

Uit een onderzoek van het Allergieplatform onder 866 mensen die overgevoelig zijn voor noten, pinda’s, gluten, lactose of koemelk, blijkt dat drie kwart van de respondenten sociale activiteiten mijdt, meldt het AD. Vier op de tien mensen slaan zelfs vijf keer per jaar of meer een feestje over. Conclusie: een allergie of overgevoeligheid heeft grote invloed op het dagelijks leven.

Gebrek aan kennis

Voor Gerbrig Snoek, moeder van een 13-jarige dochter met het paraberksyndroom (allergie voor berkenpollen en verwante producten als noten en fruit), is dit herkenbaar. Haar dochter vermeed in het verleden weleens feesten of werd niet uitgenodigd, maar weet hier tegenwoordig beter mee om te gaan: „Ze let zelf meer op en zoekt naar vervanging. Ook heeft ze altijd haar EpiPen en medicatie bij zich.”

Hoewel mensen hun best doen rekening te houden met een allergie, is er vaak een gebrek aan kennis hierover, meent Snoek. „Mijn dochter kreeg eens bij een restaurant koek met aardbei. Ondanks de vraag over er noten inzaten, ging het toch fout. De bediening wist niet dat er amandel in spijs zit.” Ze benadrukt tevens dat elke allergie weer anders is en ook de reactie hierop. Bovendien is kruisbesmetting bij veel mensen onbekend. „Dan krijg je sla met wortel erop en geef je aan dat je er allergisch voor bent. Dan halen ze in de keuken de wortel er gewoon weer af.”

Snoek neemt het anderen echter niet kwalijk: „Ondanks dat je een eigen kind met allergie hebt, ben je onwetend betreffende andere allergieën”. Ze benadrukt echter dat het ook erg belangrijk is om altijd het etiket van voedsel en dranken te lezen.

Voedselhypes en intoleranties

Een mogelijke verklaring voor het gegeven dat mensen met een allergie niet altijd serieus worden genomen zijn voedselhypes, zoals het glutenvrij eten. „Door al die mensen die een placebo-dieet volgen, nemen restaurants het niet meer zo nauw met gasten die daadwerkelijk een allergie hebben”, aldus allergoloog Hanneke Oude Elberink tegen AD. Er zijn echter ook voordelen van voedselhypes, stelt Oude Eberink: „Zo komen er nu veel meer alternatieve producten op de markt voor bijvoorbeeld mensen met een echte glutenallergie.”

Het is volgens de allergoloog dan ook belangrijk om je altijd te laten testen bij een dokter, in plaats van zelf een diagnose te stellen. Naar schatting heeft maar een paar procent van de volwassenen daadwerkelijk last van een voedselallergie. Daarbij komt dat een allergie nog weleens wordt verward met een intolerantie/overgevoeligheid, maar dit is niet hetzelfde: „Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op stoffen waar het normaal gesproken niet op zou moeten reageren. Je merkt dit snel door klachten als jeuk, benauwdheid, diarree of zweten”, aldus orthomoleculair therapeut Evelyn Prinsen.

Bovendien is een allergie makkelijker aan tonen. „Allergieën kun je bij een arts laten testen via bloedonderzoek of de huidpriktest. Een intolerantie is moeilijker aan te tonen en ontstaat door een tekort aan een bepaald enzym (zoals lactose-intolerantie). Een intolerantie geeft vaak ‘vage’ maag- en darmklachten zoals buikpijn en winderigheid.”

Benoem je allergie

Prinsen raadt aan om feesten en andere activiteiten juist niet te mijden en vooral sociaal te blijven. „Geeft het aan bij mensen, zij willen hier best rekening mee houden."

De ervaringen van Eliane Kramer lijken dit advies te ondersteunen. Zowel haar dochter als zijzelf hebben last van coeliakie en kunnen dus geen gluten eten. Hoewel Kramer toen zij jong was nog wel wat onbegrip tegenkwam van haar ouders en op school, ziet zij tegenwoordig bij haar dochter dat er rekening met de allergie wordt gehouden. „Er worden speciale pepernoten of ander lekkers geregeld op school, kinderen uit de klas hadden vrijwel allemaal wat voor mijn dochter."

Ook toen Kramer de allergie zelf niet meer noemde, bleef het goed gaan. „Mijn dochter zat nog geen maand in de brugklas toen ze naar de verjaardag van een nieuw vriendinnetje ging. Ik had niet echt door dat het een ‘feestje’ was. Bleek dat ze het zelf allemaal verteld had en dat ze bij de high tea allemaal glutenvrije dingen hadden voor haar." Zij benadrukt echter wel dat dit met een ernstigere allergie moeilijker kan zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.