Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Good vibes 11 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Sint-Maarten: waarom vieren we dat eigenlijk?

Het is deze vrijdag de 11e van de 11e. Niet alleen is 11 november het begin van het carnavalsseizoen, het is ook Sint-Maarten. Mocht je het vergeten zijn: een feestdag waarbij kinderen met een lampion aan de deur komen om liedjes te zingen en vervolgens snoep of fruit krijgen. Sint-Maarten werd in het verleden vooral in kleine dorpen gevierd, maar maakt de laatste jaren ook zijn intrede in grote steden. Mocht je je afvragen wat we vrijdagavond nu eigenlijk vieren, lees dan verder.

Waar wordt het gevierd?
Sint-Maarten wordt gevierd in Nederland, België, Noord-Frankrijk, Hongarije, sommige Duitstalige gebieden en Sint-Maarten. In Nederland verschilt het per regio hoe uitbundig Sint Maarten gevierd wordt. Het feest leeft vooral in kleine dorpen en wordt vooral gevierd in en rondom de provincie Utrecht, het oosten en het zuiden van het land. De laatste jaren gaan de kinderen in de provincie Friesland, Drenthe, Noord-Brabant en Noord-Holland ook steeds vaker de straat op. In Amsterdam werd het lange tijd niet gevierd, maar is Sint-Maarten de laatste jaren erg populair.

Wie is Sint-Maarten eigenlijk?
Tijdens Sint-Maarten vieren dat Sint-Maarten, een bisschop van Tours, gedoopt is. Zijn echte naam is Maarten van Tours. Hij werd in 316 geboren in Hongarije en was een populaire heilige in de middeleeuwen. Volgens de legende ontmoette hij bij een stadspoort in Frankrijk een bedelaar, die hij ter plekke de helft van zijn mantel gaf. Meer dan de helft kon hij niet geven: slechts de helft van de mantel was namelijk van Martinus zelf, de andere helft was van Rome. Ook zou hij diverse wonderen hebben verricht en mensen hebben genezen van hun ziekte.

Foto: ANP

Waarom vieren we Sint-Maarten op 11 november?
Martinus van Tours werd ongeveer 80 jaar, stokoud voor die tijd. Op 11 november werd hij begraven in Tours, Frankrijk.

Hoe vieren we Sint-Maarten?
Het verschilt een beetje per regio hoe Sint-Maarten gevierd wordt. Lang geleden was 11 november de dag waarop de oogst werd binnengehaald en het vee op stal ging. Er werden dankoffers uitgebracht en men brandde reinigende vuren om de vruchtbaarheid van het land en vee te bevorderen. Waarschijnlijk komt hier de traditie van de lampionnenoptocht vandaan. Volgens Feestdagen.nl zijn de tradities per regio anders. In de ene regio zou men Sint-Maarten vieren met optochten en in de andere regio zou Sint-Maarten gevierd worden met vreugdevuren. Wel zien we overal de lampionnenoptocht terug. Kinderen lopen langs de deuren met hun zelfgemaakte lampionnen, ze bellen aan, zingen een liedje en krijgen vervolgens snoep of fruit.

Wat geef ik aan de kinderen?
Hoewel de kinderen in een ver verleden nog stonden te springen om iets lekkers, zit de jeugd van tegenwoordig niet meer verlegen om een koekje of snoepje. Steeds vaker wordt er nu fruit uitgedeeld of kleine traktaties in de vorm van gummetjes, potloden of stickers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sint-Maarten: waarom vieren we dat eigenlijk?
Sluiten