Sofie Smulders
Sofie Smulders Good vibes 29 sep 2016 / 14:45 uur

Kleindochter verplicht op bezoek bij omstreden opa

Twee ouders uit België zijn ten einde raad. Hun dochtertje moet namelijk verplicht haar opa bezoeken. Doet ze dat niet, dan moeten haar ouders een dwangsom van 500 euro per keer betalen. Ze hebben echter een goede reden om hun dochter niet naar haar grootvader te laten gaan. Dat meldt Het Nieuwsblad.

De moeder van het meisje is namelijk aangerand door haar vader. In 2010 betastte hij haar toen zij in haar badjas in de keuken stond. Een gebeurtenis die door haar 57-jarige vader wordt afgedaan als een opwelling, waarbij hij zijn dochter zeker niet wilde verkrachten.

Ze schaamde zich echter zo erg voor het incident dat ze de politie niet heeft ingelicht, maar haar eigen kind durfde ze niet op bezoek te laten gaan bij opa en oma. In 2013 stapte de grootvader naar de rechter en diende hij een verzoekschrift in om zijn kleindochter weer te mogen zien.

Niet het enige slachtoffer

Zijn dochter besloot nu toch aangifte te doen van het misbruik uit 2010 en blijkbaar was ze niet het enige slachtoffer. Er waren nog drie andere familieleden die beweerden door de man te zijn misbruikt. Maar omdat de bezoekjes van de kleindochter in het verleden ook altijd probleemloos verliepen, is het meisje verplicht om eens per maand vier uur lang op visite te gaan bij haar opa. Haar oma is daar doorgaans ook bij aanwezig.

„Ik wil niet dat mijn dochter meemaakt wat bij mij, zijn schoonzussen en zijn nichtje is gebeurd. Ik wil haar dat niet aandoen. Niemand kan ons garanderen dat ze veilig is bij hem”, zegt de moeder van het meisje die in hoger beroep is gegaan tegen de beslissing van de rechter. Haar dochter had nu drie keer langs moeten gaan bij haar grootouders, maar alle drie de keren koos de moeder ervoor om de dwangsom te betalen.

„Die man wil vooral de macht over zijn dochter behouden, in plaats van zijn kleinkind te willen zien”, zegt advocaat van het gezin Frank Scheerlinck. De advocaat van de opa spreekt juist over een „familiale afrekening”. Dat er iets moet gebeuren, is in ieder geval duidelijk. Het gezin zegt nog viermaal de dwangsom te kunnen betalen, maar daarna is het geld op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kleindochter verplicht op bezoek bij omstreden opa
Sluiten