Rens Oving
Rens Oving Nieuws 29 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Ontgroenen loopt al eeuwen regelmatig uit de hand

‘Dachautje spelen’ noemde de kroegcommissie van het Amsterdamsch Studenten Corps (ASC) de nieuwe ontgroeningsmethode. Een groep van tweehonderd nieuwe leden werd in een kleine kelder boven op elkaar gestouwd, daarna lieten de corpsballen een varken vol met laxeermiddel los. Vijf feuten vielen flauw, de kranten kregen er lucht van, een rel was geboren.

Er was een tijd dat het studenten verboden was om zich te verenigen. De groepen jonge mannen die in 17e en 18e eeuw naar studentensteden trokken, zorgden voor zoveel overlast en geweld dat er geen enkele behoefte bestond om studenten een eigen club te laten vormen.

Ze deden het toch, illegaal. En zelfs toen werd al ontgroend. Oudere studenten gedroegen zich daarbij als vertegenwoordigers van de universiteit en nieuwe studenten moesten bij hen ‘examen’ afleggen. Daarbij hoorden ook grote knokpartijen met andere verenigingen.

Eerste corps

Groningen was de eerste stad waar de studenten zich uiteindelijk echt verenigden om samen het lichaam, corps, van de universiteit te vormen. Vanaf 1815 werden zij vertegenwoordigd door een senaat.

Het werd de blauwdruk voor de andere corpora die al snel in meerdere studentensteden opdoken. Daarmee begint ook de lange geschiedenis van uit de hand gelopen ontgroeningspraktijken waarbij veel incidenten van de laatste 10 jaar bleekjes afsteken.

Trap van paard

Zoals de onfortuinlijke feut die in 1989 zijn nekt breekt tijdens het zooien, een ruw worstelspel waarbij aan de revers van een colbert wordt getrokken. In 1934 springen Leidse studenten met paarden over gehurkte eerstejaars heen. Een praktijk die alleen maar aan het licht komt omdat een arme deelnemer een trap tegen zijn hoofd krijgt en een zware hersenschudding oploopt. In 1933 moeten feuten in Utrecht in een dakgoot klimmen. Als een van de jongens zich na lang aarzelen naar boven haast, wordt de ladder door grapjassen zo hard door elkaar geschud dat hij naar beneden valt en zijn nek breekt.

1934

Al heel lang worden om de zoveel tijd de regels aangescherpt. Na de dood van de Groningse eerstejaars Reinout Pfeiffer die in 1997 overleed na het drinken van 2 liter jenever, wordt het gebruik van alcohol aan banden gelegd. Daarmee zijn de incidenten in Groningen niet voorbij. In 2001 wordt een feut in de fik gestoken, vier jaar later belandt een jongen bij een andere vereniging in coma na het drinken van 6 liter water. Vijf jaar later staat er weer een eerstejaars in vuur en vlam als zijn sinterklaaspak in brand wordt gestoken.

Maat is vol

Nu er dit jaar weer een eerstejaars in het ziekenhuis is beland, is de maat voor de universiteit Groningen vol. Maar de tradities, de geslotenheid, de vriendschappen voor het leven en ja, ook de ontgroening, dragen allemaal bij aan de status en mystiek rondom het corps. Het is zelfs een belangrijke reden dat ze sinds deze zomer tot immaterieel erfgoed zijn verklaard. Een compleet einde aan ontgroenen? Dat ligt niet voor de hand.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.